Itt az új tervezet: gyógyszerészek nélkül maradhatnak a vidéki patikák

Pénzcentrum2023. július 27. 09:35

Gyógyszerészek nélkül működő vidéki kispatikákkal oldaná meg a kormány a szakemberhiány jelentette problémát. A javaslat szerint, ha a szakasszisztensnek kérdése van, akkor „hír- vagy távközlési eszközön” tehetné azt fel a patikusnak.

A szakemberek hiánya miatt a kormány úgy módosítaná a szabályozást, hogy nem lenne kötelező gyógyszerész jelenléte a vidéki kispatikákban, csupán elég lenne, ha a szakasszisztens telekommunikációs eszközön tartaná vele a kapcsolatot – írja a hvg.hu a kormány honlapján szerdán megjelent rendelettervezet alapján.

A kormány szerint a tervezet célja, hogy a jellemzően vidéki kistelepüléseken működő fiókgyógyszertárak - a nagyobb láncok telephelyeként működő gyógyszertárak - ne zárjanak be, sőt lehetőség szerint azokból újak is nyíljanak. Ugyanakkor a Magyar Gyógyszerészi Kamara elhibázottnak tartja a döntést. A kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint „alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”, hogy semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül.

Címkék:
kormány, patika, szakemberhiány, gyógyszerész, kistelepülés, gyógyszerészkamara,