Hatalmas parlagfű parára figyelmeztet a hatóság: temérdek magyar van veszélyben, ezt kell tenniük

Pénzcentrum2023. július 23. 12:01

Jelenleg is tart a pollenszezon átmeneti időszaka. A pollenterhelés a napokban az esőzések következtében átmenetileg lecsökkenhet, a hét végére és a következő hét elejére azonban várhatóan ismét felerősödik.

Jelenleg is tart a pollenszezon átmeneti időszaka. A pollenterhelés a napokban az esőzések következtében átmenetileg lecsökkenhet, a hét végére és a következő hét elejére azonban várhatóan ismét felerősödik - írja friss tájékoztatójában a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Ebben beszámolnak arról, még tart a csalánfélék virágzásának csúcsidőszaka, bár pollenkoncentrációjuk kis mértékben csökkent, virágporuk még mindig jellemzően magas koncentrációban van jelen. A pázsitfűfélék pollenszórása túljutott a tetőzésén, pollenkoncentrációjuk országosan közepes szintet ér el.

Több helyen már megjelent a levegőben a parlagfű és az üröm virágpora, koncentrációjuk jellemzően még alacsony. A többi lágyszárú allergén közül az útifű és a kenderfélék virágporának koncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a libatopfélék, a lórom az ernyősvirágzatúak, a gyékény és a sás pollenszemei országosan alacsony koncentrációban vannak jelen.

A fák közül még jelen van a levegőben a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje, jellemzően alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan nagyon magas, az Epicoccumé közepes.

Az előrejelzések alapján július utolsó hetére a parlagfű pollenkoncentrációja már több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Címkék:
egészség, allergia, parlagfű, pollen, pollenkoncentráció, pollenszezon, parlagfű-para, allergiaszezon,