Kevés magyar háztulaj tudja, de ezt is kötelező most elintézni: bajba kerülhet, aki nem figyel

Pénzcentrum2023. július 5. 09:14

Nem csak az önkormányzatoknak, hanem a magánembereknek is fel kell lépniük a szúnyogok ellen. A járványügyi szabályok értelmében a szúnyogok olyan rovaroknak minősülnek, amelyek adott esetben akár betegségeket is terjeszthetnek, vagyis a fellépés ellenük mindenkinek kötelessége

Immár tíz éve, hogy a katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést hazánkban. Ebben az évben áprilisban kezdődött az országos szúnyoggyérítés, ami azóta szakaszosan folyik, de a kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni védekezés érdekében a lakosság figyelmét is fel kell hívni arra, hogy  kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban - írja a Sokszínű Vidék.

Mint a lap felidézi, a a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján szereplő tájékozatótban feketénfehéren leírják, hogy magánszemély is kötelezhető a szúnyogok elleni védekezésre. A járványügyi szabályok értelmében a szúnyogok olyan rovaroknak minősülnek, amelyek adott esetben akár betegségeket is terjeszthetnek, vagyis a fellépés ellenük mindenkinek kötelessége. Magánterületen a tulajdonos vagy fenntartó kötelessége, közterületen pedig az önkormányzat felelőssége a kártevők, így ebben az esetben a szúnyogok elleni védekezés.

Címkék:
szúnyog, katasztrófavédelem, magyar, védekezés, szúnyogirtás, szúnyoginvázió, szúnyoggyérítés, szúnyogok,