Ezekben az üdítőkben biztosan van aszpartám: tényleg rákkeltő ez az édesítő?

Pénzcentrum2023. július 4. 13:28

Viszonylag sok hétköznapi, bármelyik üzletben kapható termékben van aszpartám, de hogy tényleg veszélyes, rákkeltő-e, az 10 nap múlva kiderül, ugyanis a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége július 14-én fogja meghozni a döntést az aszpartám betiltásáról. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) várhatóan kivonja az aszpartámot a forgalomból, azaz új édesítő után kell nézniük a light üdítőgyártóknak. Bár a döntés még nem született meg biztosan, de a sajtóinformációk szerint a WHO valószínűleg rákkeltőnek fogja nyilvánítani az édesítőszert.

Az aszpartám olyan népszerű termékek összetevője egyébként, mint a CocaCola a, vagy az Orbit, de végtelen mennyiségű light üdítőt és édességet édesítenek ezzel a szerrel a gyártók. AzIARCC (a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége) július 14-én fogja meghozni a döntést az aszpartám betiltásáról - írja az Independent.

A most vizsgált  összetevő, az aszpartám, egy népszerű mesterséges édesítőszer, amely számos élelmiszertermékben megtalálható, többek között a diétás kólában, a rágógumiban és a light joghurtban.

Az 1965-ben JamesSchlatterr amerikai vegyész által felfedezett anyag körülbelül 200-szor édesebb, mint a hagyományos asztali cukor. Az alacsony kalóriatartalmú cukorhelyettesítőként az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal FDAA) 1974-ben engedélyezte, hogy többek között asztali édesítőszerként és reggelizőpelyhek adalékanyagaként használják. Az Egyesült Királyságban először 1982-ben engedélyezték a használatát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Independent cikke megjegyzi, hogy a boltláncok sajátmárkás italai jellemzően nem tartalmazzák ezt az édesítőt, az alábbi diétás italokban viszont van aszpartám:

  • Diétás kóla
  • Coke Zero
  • Pepsi Maxx
  • Fanta Zero
  • DrPepper Zero
  • 7UpZero cukormentes

Címkék:
vásárlás, who, rákkeltő, népszerű, cukormentes, édesítőszer,