Áll a bál a magyar védőnők körül: mi lesz így a kisgyermekes családokkal?

Pénzcentrum2023. május 31. 08:45

Július egytől veszi át az állam a védőnői ellátást Magyarországon, az átállás ugyanakkor igen komoly kérdéseket vet fel, ami a szakmát is megosztja – írja a Népszava.

Mint ismeretes, július 1-től átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, ennek kapcsán viszont az elmúlt időben különféle adatlapokat küldtek ki a védőnőknek, amelyeken be kellett jelölniük, hogy hozzájárulnak-e például ahhoz, hogy a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvételek készüljenek, illetve ellenőrizheti a gépkocsi- és számítógépadatait, de bekérték gyermekeik és házastársuk összes azonosító adatát is – mondta el a lapnak Eszes Béla, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke.

Az eset kapcsán a lap megkereste az illetékeseket és az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) arról tájékoztatott, hogy a „kért adatszolgáltatás tartalma a 2020. évi Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszerről szóló törvény egyik mellékletében kötelezően előírt formai elem az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítéséhez”. „Nagyon nagy a bizonytalanság a védőnők és azoknak a családoknak körében is, akikkel kapcsolatban”- fogalmazott Eszes Béla.

Ehhez képest Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke arról beszélt a Népszavának, hogy szerinte szó sincs létbizonytalanságról, hiszen az új rendszerben egy az egyben átvesznek mindenkit. A szakember azt is mondta, ami eddig megismerhető volt, az látszik, hogy semmivel sem fognak rosszabbul járni védőnők az átvétel után: ugyanott, ugyanazon felszereltség mellett, ugyanazokkal a családokkal foglalkoznak majd.

Címkék:
védőnő, ápolás, betegellátás, átállás,