Újfajta betegség teheti pokollá bárki nyaralását 2023-ban: ezek a tünetei, így előzheted meg a bajt

Pénzcentrum2023. május 21. 15:35

Láz, orrfolyás, letargia - ezek a leggyakoribb tünetei a nyári influenzaként is emlegetett betegségnek, aminek ugyan a hasonló tüneteken kívül semmi köze az eredeti influenzához, de pokollá teheti a nyaralást is. Ráadásul, mivel a két betegség teljesen különböző, azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik be vannak oltva influenza ellen.

Itt a jó idő, lassan megkezdődik a nyári szezon is, ám a betegségek ilyenkor is velünk maradnak: vélhetően a legtöbben már átélték a nyári influenzának nevezett tünetsort, aminek ugyan semmi köze az igazi influenzához, de ettől még pokollá teheti a nyaralást.

A Német Autóklub összeállítása szerint a fertőzés gyakran tünetmentes marad, de amikor azonban a betegség úrrá lesz rajtunk, az alábbi tüneteket okozhatja: fáradtság, kedvetlenség, enyhe láz és hidegrázás. Gyakoriak az egyéb, tipikus megfázás jelei, mint például az orrfolyás, valamint a száj, és a torok gyulladása, fájdalma. Néha bélrendszeri tünetek is jelentkeznek, például hányinger, hányás és hasmenés. A németek kiemelik, hogy bármilyen tünettel tanácsos inkább orvoshoz fordulni.

Sőt, attól függően, hogy milyen kórokozó fertőzött meg minket, előfordulhat még:

  • Fényes hólyagok a gyulladt torokban (herpangina), amelyek kifakadnak és kisebb sérüléseket okoznak a nyálkahártyán. Ezek általában néhány napon belül meggyógyulnak.
  • Gyulladt szájnyálkahártya, esetenként vöröses peremű hólyagok a lábon és a kézen egyszerre
  • Mellkasi, felső és alsó hasi fájdalom vagy izomfájdalom.
  • Ritkán más szervek gyulladása, mint például agyhártya, hasnyálmirigy, herék, kötőhártya
  • Ha a központi idegrendszer érintett, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a szédülés
  • A terhesség alatt a magzatoknál vagy röviddel a születés után csecsemőknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mint például a szívizomgyulladás és szívburokgyulladás

Milyen betegség a nyári influenza?

A normál influenza egy vírusos betegség, és főleg a hideg hónapokban fordul elő. Ezzel szemben a nyári influenza csak egy influenzaszerű fertőzés vagy megfázás. Ezt az úgynevezett coxsackie-vírusok vagy echovírusok okozzák, amelyek számos változatban fordulnak elő környezetünkben.

A kórokozók fajtól, típustól függően először az orr, a száj, a torok vagy a belek nyálkahártyájának sejtjeiben szaporodnak fel, onnan kerülhetnek a vérbe vagy a nyirokba, és így gyakorlatilag a test minden pontjára eljutnak. Emiatt szinte bárhol gyulladást okozhatnak, ami megmagyarázza a lehetséges tünetek sokaságát.

Mind a coxsackie-, mind az echovírusok elsősorban a széklettel terjednek. A fertőzés akkor fordul elő, ha például mosatlan kéz élelmiszerrel, vagy arccal érintkezik. A fertőzés olyan felületek megérintésével is lehetséges, mint például a kilincsek vagy a korlátok, ugyanis a kórokozók egy ideig fertőzőképesek maradhatnak a környezetben. A fertőzésveszély ezért különösen magas az alacsony higiéniai előírásokkal rendelkező országokban.

A cseppfertőzés a belélegzett levegőben lévő kórokozókat tartalmazó részecskék útján is lehetséges, például tüsszögés vagy köhögés után. A fertőzöttek már néhány nappal a betegség kezdete előtt kiüríthetik a vírusokat és megfertőzhetnek másokat. A kórokozók a tünetek enyhülése után akár néhány hétig is megtalálhatók a székletben, és fertőzőek lehetnek.

A stressz növeli a fertőzés kockázatát

Az egyik ok, amiért a nyári influenza gyakran előfordul nyaraláskor, valószínűleg a stressz és az immunrendszer kölcsönhatása. Ugyanis, amikor stresszes az ember, a szervezet több stresszhormon adrenalint és kortizolt termel. Míg az adrenalin csak rövid ideig fejti ki hatását és támogatja az immunrendszert, addig a szervezet védekezőképességének kortizol általi elnyomása hosszabb időn keresztül fejti ki a hatását.

Egyes tudósok azt gyanítják, hogy a betegségekre való hajlam összefügg ezeknek vagy más hormonoknak a kölcsönhatásával. Összességében elmondható, hogy a vakációs betegségnek is nevezett fertőzések okát még nem sikerült teljesen tisztázni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az biztos azonban, hogy a kinti hőség és a légkondicionált beltéri helyiségek közötti hirtelen és olykor igen erős hőmérséklet-különbségek is elősegíthetik a megfázást és a fertőzéseket.

Meddig kell tőle szenvedni?

A nyári influenza általában néhány napon belül magától elmúlik olyan embereknél, akik nem szenvednek más betegségtől. Az esetleges súlyos szövődmények, például a szívizom- vagy az agyhártyagyulladás orvosi kezelést igényelnek. Különösen az immunhiányos embereknél nagyobb a kockázata ezeknek a hosszú távú társbetegségeknek. Még a kisgyermekek és különösen az újszülöttek is gyakrabban, sőt néha súlyosan is megbetegszenek a coxsackie- és echovírus fertőzésekben.

Ha a betegség tünetei három napon belül nem enyhülnek jelentősen, esetleg súlyosbodnak, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Így előzd meg nyaralás alatt

A legjobb megelőzés az, ha nyaralás alatt gyakran kezetmosunk, különösen mielőtt élelmiszerhez érünk, vagy az arcunkhoz. A legjobb, ha csomagolt vagy jól megfőzött ételt fogyasztunk, vagy palackozott vagy klóros vizet forralunk. Érdemes arra is figyelni, hogy körülmények között a jégkockban is megmaradhatnak a kórokozók, úgyhogy lehet jobban járunk, ha étteremben például nem kérünk az italunkba.

Ha tüneteket tapasztalunk magunkon vagy az útitársunkon, akkor különösen ügyeljünk a higiéniára, hiszen a kórokozók széklettel és a levegőben is képesek terjedni. A betegség után általában tartós immunitás alakul ki az adott kórokozó ellen. Mivel azonban sokféle típus létezik, nem beszélhetünk általános nyári influenza elleni immunitásról. Emiatt nincs védőoltás sem a megfázás ezen formája ellen. Mivel a normál influenza egy másik kórokozó, az influenza elleni védőoltás nem hatékony a nyári influenza ellen!

Ugyanezért nincs hatékony gyógyszer sem a megbetegedések ellen, általában tüneti kezelést kell alkalmazni a láz, köhögés, hasmenés ellen. Az orvosok általában valamilyen széles spektrumú antibiotikummal igyekeznek kikúrálni a betegséget.

Címkék:
utazás, influenza, nyaralás, fertőzés, nyári szünet, nyár, betegség, megfázás, tünetek, vírusfertőzés, nyári szezon,