Sokan nem is sejtik, milyen víz folyik otthon a csapból: itt érdemes ellenőrizni, hogy iható -e

Pénzcentrum2023. május 18. 08:15

A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, ennek érdekében rengeteg vizsgálatot végeznek a szakemberek. Viszont a régi vízvezetékekből például ólom is kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes lehet az emberi szervezetre. Hogy tudjuk meg, hogy milyen minőségű a csapvíz a településünkön? Négány egyszerű praktikával pillanatok alatt kideríthetjük, hogy milyen minőségű a rendelekzésre álló csapvíz.  

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az NNK 2021-es ivóvízminőség jelentése szerint a magyarországi lakosság 99 százaléka számára érhető el a közüzemi vízellátás. A közműves ivóvízhálózatra kötött lakások aránya továbbra is Bács-Kiskun megyében a legalacsonyabb (84,1 százalék), de közel 100 százalékos az ellátottság Budapesten és 10 megyében - írta meg a HelloVidék.

Ma már azonban arra is van lehetőség, hogy rákeressünk a városra, falura, ahol élünk és megnézzük, milyen minősígű itt a csapvíz, amit fogyasztunk. ehhez az NNK oldalára kell ellátogatnunk, ide kattintva, majd a keresőbe beírni a település nevét.

A vezetékes csapvíz a legtöbb településen kiváló minőségű, de az elosztóhálózatban - annak nem megfelelő anyaga vagy állapota miatt - bizonyos káros anyagok megjelenhetnek benne. Az egyik ilyen káros anyag az ólom, amely elsősorban a régi épületekben lévő ólomcsövekből kerülhet a csapvizünkbe.

Lehetőség van arra is, hogy a csapvíz ólomtartalmáról készített kockázati térkép segítségével megnézzük, lakóhelyünk szerint mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata. Az alábbi térkép segítségével (ide kattintva láthatjuk) rákereshetünk településünkre, majd a jelzések alapján elolvashatjuk, milyen kockázati besorolás alatt áll.

Címkék:
egészség, Budapest, magyarország, ivóvíz, egészségmegőrzés, ólom, hellovidék, csapvíz,