Áll a bál a magyar orvosi rendelőkben: az látszik, ez így nem mehet tovább, rengetegen kiakadtak

Népszava2023. május 9. 09:01

Sok kritika éri a háziorvosokat ösztönző új indikátorrendszert, amiért a háziorvosi szolgálatok több mint felének lényegesen kisebb lett a bevétele, mint előző hónapban – írja a Népszava.

"Nem szerencsés az az ösztönzési mód, hogy az alapellátók csak egymás rovására javíthatnak a teljesítményükön" - mondta el a lapnak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Mint ismeretes ugyanis, az új rendszer lényege, hogy a körzetek finanszírozásának mintegy harmadát (praxisonként 250-300 ezer forintot) elvonták, és azt egy közös „kalapba” tették. Ezt osztják újra azok között, akik teljesítenek bizonyos minőségi elvárásokat – írja a lap.

A probléma viszont az, hogy a szolgáltatók egy zárt kaszából versenyeznek egymással, sőt javarészt olyan mutatók mentén, amelyek teljesítése nem is rajtuk, sokkal inkább a betegek egészségtudatosságán múlik. Plusz pénz járna például azért, ha valakit az orvosa sikeresen el tudna küldeni szűrővizsgálatra, de azért is, ha például egy betömött fogat egy évvel később nem kellenek húzni vagy gyökérkezelni.

A friss adatokból eddig egyébként az látszik, a legnagyobb veszteségeket a gyermekháziorvosok szenvedték el. A mintegy 1474 praxis kétharmadának csökkent a bevétele. Az új rendszerrel kapcsolatban Sinkó Eszter azt mondta, nem ördögtől való, ha az egészségügyi kormányzat a praxisok bevételének 10-15 százalékát arra szánja, hogy az ellátás minőségét díjazza, az viszont a közgazdász szerint kérdéses, érdemes-e ezt a mérést úgy kalibrálni, hogy az orvosok fele vesztesnek érezze magát.

Címkék:
orvos, orvosi ellátás, háziorvos, praxis, ügyelet, fogorvosi praxisok, orvosi kezelés,