Lappangó népbetegség terjed ismét Magyarországon: erre feltétlen ügyelj, ha el akarod kerülni!

Pénzcentrum2023. május 6. 20:25

Jelentősen javult a súlyos, áttétes bőrrákos betegek túlélési esélye az elmúlt tíz évben. A Semmelweis Egyetem szerint az áttörés az új kezelési lehetőségeknek, például az immunterápiának köszönhető, de továbbra is nagy szerepe van a megelőzésnek. A melanómás esetek száma 15 év alatt megduplázódott Magyarországon.  

Már most is jelentős au UV-sugárzás a legmelegebb órákban, könnyen le lehet égni, a jövő héten is sok napsütés ígérkezik, az UV-értékek pedig elérhetik a veszélyes értéket - hangzott el az RTL Híradóban.

A nem megfelelő fényvédelem is az oka annak, hogy az elmúlt 15 évben megduplázódott a melanómás  megbetegedések száma Magyarországon. A súlyos, áttétes betegek túlélési esélyei azonban lényegesen javultak az új kezelések miatt.

Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója arról beszélt, az immunterápiában sikerült áttörést elérni. A kezelés képes visszakapcsolni a szervezet védekezőképességét, így jóval hatékonyabb, mint a 10 évvel ezelőtti terápiák. A leghatékonyabb gyógyszer azonban továbbra is a korai felismerés, és a megelőzés.

Címkék:
egészség, betegség, napsütés, megelőzés, sugárzás, bőrrák, népbetegség, daganat, semmelweis egyetem,