Újabb járványhullámot okozhat az XBB. 1.16 Covid-variáns? Ezek most a tünetei, elég gyorsan terjed

Pénzcentrum2023. április 17. 16:12

A WHO március 22-én kezdte monitorozni a koronavírus új alváltozatát, az XBB. 1.16-ost. A tudósok szerint ez gyorsabban terjedhet, mint az eddigiek, viszont nincs rá bizonyítésk, hogy súlyosabb betegséget okoz. Új tünet viszont a kötőhártyagyulladás.

Megjelent a koronavírus új alváltozata az XBB. 1.16. Mint arról a Washington Post beszámolt, a nem hivatalosan Artcturus néven emlegetett vírusvariáns az Egyesült Államokban az április 15-i héten a koronavírus-fertőzések 7,2 százalékát okozta.

A lap szerint a WHO március 22-én kezdte monitorozni az új változatot, ami azt jelenti, hogy lehetnek olyan genetikai módosulásai, amelyek változtathatják a vírus tualjdonságait - így a terjedést, fertőzési ütemet. Emellett az Egészségügyi Világszervezet egy másik, XBB.1.5-ös nevű variánst is figy "érdeklődésre számot tartóként" jelölt meg.

Az Artcturus esetében a lap azt írja, a jelek szerint nincs bizonyíték arra, hogy súlyosabb lefolyású lenne, mint a korábbi változatok. Paul Hunter, a brit East Anglia Egyetem orvosprofesszora arról beszélt, az új variáns gyorsabban terjedhet, mint az eddigiek, de nem hiszi, hogy ezek a fertőzések nagyobb mértékben növekednének, mint a többi hullámban. Egy új tünetet jegyeztek fel az új változatnál, ez pedig a kötőhártyagyulladás.

Címkék:
egészség, járvány, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-világjárvány, koronavírus járvány, covid, variáns,