Nagyon fontos gyógyszer lett hiánycikk Magyarországon: aggódnak a betegek, mi lesz itt?

Pénzcentrum2023. április 17. 18:56

Hiánycikk lett a Rivotril Magyarországon, sok beteg aggódik, mert a helyettesítő termékekből sincs elég. Az OGYÉI szerint április végére érkezhet új szállítmány.

Sok beteg aggódik, mert nem kapni a gyógyszertárakban az egyik legismertebb szorongáscsökkentőből, a Rivotrilból, és a helyettesítő készítményekből sem mindig lehet kapni - hangott el az RTL Híradóban. Egy Baranya megyei patikában sokszor már a helyettesítő készítményből sem kapnak utánpótlást. Késmárky András háziorvos szerint a betegeknek ilyenkor az orvosuktól érdemes segítséget kérni.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint a készítmény külföldi gyártóhelyén van probléma. Ezért csaknem 20 európai országban akadozik a szállítás. Mint elmondták, fél mg-os hatáserősségű gyógyszer érkezett április elején, ám ez a készlet a felvásárlás miatt kifogyóban van. A 2 mg-os hatáserősségű gyógyszert pedig várhatóan április 21-e után szállítja a gyártó. A helyettesítő készítmények eleve kisebb piaci részesedéssel vannnak jelen Magyarországon, azokból a készletek időről időre kimerülnek. Az utánpótlás ebből április végére érkezik.

Címkék:
egészség, gyógyszer, patika, gyógyszertár, beteg, betegek, ogyéi, gyógyszerhiány, hiánycikk,