Lecsaptak a gyógyszermutyira: óvatosan, ha te is innen vettél bármilyen tablettát

Pénzcentrum2023. március 29. 16:43

Súlyos gyógyszervisszaélésre bukkant a gyógyszerészeti hatóság még tavaly ősszel, röppent is a milliós bírság.

Bejelentés érkezett az OGYÉI-hez, mely szerint egy Fejér vármegyei település egyik élelmiszerüzletében engedély nélküli gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazást végeznek. E tevékenység végzésére utalt az üzlet Facebook-oldalára feltöltött, a forgalmazott termékkört bemutató fénykép is - írják közleményükben.

Az OGYÉI közhitelesnek minősülő nyilvántartása alapján megállapítottuk, hogy az említett üzlet gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra jogosító engedéllyel nem rendelkezik. A hatóság még tavaly szeptemberben helyszíni ellenőrzést folytatott le, amely során szabálysértések egész sorát állapította meg. Az OGYÉI képviselője az ellenőrzést megelőzően próbavásárlást végzett, amely igazolta, hogy az üzletben gyógyszerforgalmazás történik.

  • A hatósági ellenőrzés időpontjában az üzlet fogyasztók számára nyitva álló helyiségében a megvásárolható termékek között 116 féle, összesen 503 doboz gyógyszer volt megtalálható.
  • Az ellenőrzés időpontjában 47 féle, összesen 198 doboz olyan gyógyszer volt készleten, amelyek az OGYÉI honlapja szerint gyógyszertáron kívül nem forgalmazhatók.
  • A gyógyszerek elhelyezése nem volt megfelelő, mert azok egy része szabadpolcon, a vásárlók számára közvetlenül hozzáférhető módon, illetve egyéb termékekkel vegyesen került elhelyezésre.
  • A gyógyszerek tárolására vonatkozó feltételek nem teljesültek, mert az ellenőrzés alkalmával az üzletben a hőmérséklet a gyógyszerek tárolásához előírtnál jóval magasabb volt, továbbá egy 5–15 0C-on tárolandó készítménytípus szobahőmérsékleten került elhelyezésre.
  • Az üzlet készletében 10 féle, összesen 23 doboz lejárt felhasználhatósági idejű gyógyszer volt.
  • A gyógyszereken kívül 12 féle, összesen 48 doboz étrend-kiegészítő és orvostechnikai eszköz is volt, amelyek felhasználhatósági ideje az ellenőrzés időpontjában már lejárt.
  • A helyszíni ellenőrzés jegyzőkönyvének adatait a rendelkezésre álló számlákkal összevetve megállapítható, hogy az üzletben 274 doboz olyan gyógyszer volt, amelyek beszerzéséről dokumentum nem volt fellelhető, így ezen gyógyszermennyiség eredete, beszerzésének jogszerűsége nem igazolt.
  • A gyógyszerek forgalmazására és felhasználására vonatkozó szabályok legfontosabb célja az emberi egészség megóvása, ezért a jogszerű forgalmazás alapvető kötelezettség. A hatósági engedély nélküli gyógyszerforgalmazási tevékenység a gyógyszerellátási lánc zártságát és ezáltal a lakosság biztonságos gyógyszerellátását érintő, egészséget veszélyeztető jogsértés, amely súlyos közigazgatási szabályszegésnek minősül.

AZ OGYÉI szerint a fenti esetben a figyelmeztetés szankció önmagában nem alkalmas a további jogszabálysértések megelőzésére, ezért a tevékenység további végzésének megtiltása mellett 1.100.000 Ft közigazgatási bírság kiszabása volt indokolt.

Címkék:
ellenőrzés, gyógyszer, gyógyszertár, gyógyszerek, hatóság, üzlet, ogyéi, doboz,