Örülhetnek a nagy kávéfogyasztó magyarok: így úszhatják meg rettegett betegségek kialakulását is

Pénzcentrum2023. március 27. 09:30

Érdemes lehetne új módszerekkel vizsgálni a kalóriamentes koffein-tartalmú italok használatát az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatainak mérséklésére – vetették fel a Karolinska Intézet kutatói. Egy friss kutatás szerint a szervezet magasabb koffeinszintje csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát. 

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy napi 3–5 csésze 70–150 mg koffeint tartalmazó kávé elfogyasztása nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti - emlékeztetett a. Viszont ezek a vizsgálatok főleg megfigyeléseken alapultak, és nem lehetett biztonsággal megállapítani az ok-okozati összefüggéseket.

Svéd kutatók ezért most a kétmintás mendeli randomizációt alkalmazták egy vizsgálat során - írta meg a HVG. A mendeli randomizáció egy adott kockázati tényező helyettesítőjeként használja a genetikai variánsokat, hogy genetikai bizonyítékokat szerezzen egy eredmény alátámasztására. Vagyus egy gén különböző változatainak felhasználásával tudták vizsgálni azt, hogy egy külső esemény mennyiben felelős egy betegség kialakulásáért.

A szakemberek azt találták, hogy azoknál az embereknek, akiknél magasabb volt a genetikailag megjósolt vér-koffeinszint, kisebb volt a súlyuk (BMI) és a testzsírjuk, valamint alacsonyabb volt náluk a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A kutatók azt is megállapították, hogy a fogyás a koffein 2-es típusú cukorbetegség kockázatára gyakorolt hatásának csaknem felét (43 százalékát) tette ki. Nem találtak viszont szignifikáns összefüggést a genetikailag előre jelzett vér-koffeinszint és a vizsgált szív- és érrendszeri betegségek bármelyikének kockázata között.

„A mendeli randomizációs eredményeink arra utalnak, hogy a koffein, legalábbis részben, megmagyarázhatja a kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti fordított összefüggést" – írta a kutatócsoport a BMJ Medicine folyóiratban, bár azt elismerték, hogy ezek az eredmények korlátozottak voltak, hiszen csak két genetikai variánst alkalmaztak, és csak európai származású embereket vettek figyelembe.

Címkék:
elhízás, egészség, cukorbeteg, kávé, kutatás, koffein, cukorbetegség, kávéfogyasztás, kávézás, egészséges,