Fertőző kínai kaját evett az éhes egyetemista: minden végtagját le kellett vágni

Pénzcentrum2023. március 22. 15:30

Súlyos következményei lettek annak, hogy mérgező kínai kaját evett egy amerikai diák. A kórokozók olyannyira megbetegítették a szervezetét, hogy a végtagjait amputálni kellett, hogy megmentsék az életét. Az orvosok sem tudják, hogyan kerülhettek a veszélyes baktériumok az ételbe.

Egy amerikai diáknak több műtéten is át kellett esnie, ami örökre megváltoztatja az életét, miután megette szobatársa ételmaradékát. A szóban forgó étel kínai csirkés tészta volt, amit egy közeli gyorsétteremből hoztak, egész éjjel a hűtőben volt.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat beszámolója szerint a diák kevesebb mint egy nappal az étel elfogyasztása után rosszul lett, és számos komplikáció lépett fel,

ami végül az összes végtagjának amputálásához vezetett.

A lap YouTube-videóban számolt be az esetről, amiben a csak "JC" néven azonosított diáknak súlyosan magas láza lett, a pulzusa 166/percre emelkedett, és nyugtatót kellett adni neki. Nem volt ismert allergiája, gyermekkori védőoltásait megkapta, hetente két doboz cigarettát szívott, marihuánát viszont naponta szívott, de nem volt nagyivó. Végül a kórházban annyira rossz volt az állapota, hogy helikopterrel egy másik kórház intenzív osztályára szállították további kezelésre. 

A történetet egy "Dr. Bernard" nevű orvos mutatta be a fenti videóban. Mint kifejtette, a súlyos tünetek valószínűleg egy agresszív bakteriális fertőzés miatt alakulhattak ki. Végül a beteg veséi leálltak, és a vére elkezdett alvadni - mindez kevesebb, mint 24 órával azután, hogy megette az ételt.

A vérvizsgálati eredményekből kiderült, hogy egy Neisseria meningitidis nevű baktérium volt a vérében. Az immunrendszere reagálni kezdett, ahogy Dr. Bernard elmagyarázta: "olyan ez, mintha megvágnánk a bőrünket - a vérzés végül eláll az alvadt vér miatt, majd a vágás környéke megduzzad és felmelegszik.

Azért duzzadt meg, mert az erek kitágulnak, hogy több vér jusson a területre, a duzzanat részben annak köszönhető, hogy megnövekedett a folyadék mennyisége, a meleg pedig a gyulladásnak. De ha baktérium van a vérben, akkor az egész testben kitágulnak az erek, leesik akkor a vérnyomás, és nem jut oxigén a szervekbe. Mindenhol kis vérrögök kezdenek kialakulni, amik a kis erekbe beékelődnek, elzárva a véráramlást. Ahogy a kezei és lábai kihűltek, a vérhiányos szövetek nekrotikusan elhaltak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- magyarázták a videóban. Bár a beteg állapota stabilizálódott, az ujjain lévő szövetek elüszkösödtek, akárcsak a lábain, egészen a lábfejéig. Így mind a 10 ujjának egy részét amputálni kellett, valamint kétoldali térd alatti amputációra volt szükség.

Utólag kiderült, hogy JC szobatársa előző este hányt, miután evett az ételből. A maradékot aztán JC a tudtán kívül megette, nem volt esélye szólni, hogy valami nincs rendben.

Az orvosok később felfedezték, hogy bár a beteg fiatal még a középiskola előtt megkapta az első meningococcus elleni oltást, a négy évvel később, 16 éves korában ajánlott emlékeztető oltást nem adták be neki. A videóban megszólaló orvos szerint minden jel arra utal, hogy "véletlen baleset történt", azonban soha nem fogjuk megtudni, hogy hogyan kerültek az ételbe a kórokozók.

A műtétek után 26 nappal később tért magához a diák, és az állapota javulni kezdett. Nyilvánvaló, hogy az élete jelentősen megváltozott, de él.

Címkék:
egészség, kórház, kínai, betegség, diák, műtét, beteg,