Új koronavírus-variáns terjed Ausztriában: ezt feltétlenül tudnod kell róla

Pénzcentrum2023. március 10. 09:31

Az XBB.1.5, mely rohamosan terjed Ausztriában, arról ismert, hogy képes az immunrendszer "kijátszására". virológus szerint jelenleg ez a vírusváltozat okozza a legtöbb fertőzést, miközben a többi variáns terjedése lassulóban van.

Az új koronavírus-variáns, az XBB.1.5 rohamosan terjed Ausztriában is, arról ismert, hogy képes az immunrendszer "kijátszására" - számol be az Infostart.

Az XBB.1.5 erősen fertőz, egyben az első olyan rekombináció, amely az ausztriai fertőzések 60 százalékát teszi ki. Egyelőre semmi jele annak, hogy az új omikron-variáns terjedése lassulna. A Heute hírportálnak nyilatkozó virológus szerint jelenleg ez a vírusváltozat okozza a legtöbb fertőzést, miközben a többi variáns terjedése lassulóban van.

Az országban a tervek szerint június 30-án megszűnnek a még érvényben lévő korlátozások, és azt a meggyőződését fejezte ki, hogy "mai szemmel tekintve" addigra a vírus kis mennyisége kering majd. Azzal kapcsolatban ugyanakkor nem táplált illúziókat, hogy a járvány ezzel véget ér. Sőt úgy vélekedett, hogy ősztől ismét egy új variáns veszi át a domináló szerepet, ugyanis ezek az omikron típusok a korábbi vírusváltozatokhoz képest sokkal jobban hajlamosak a mutálódásra, illetve ezáltal arra, hogy új variánsokat képezzenek.

Címkék:
ausztria, koronavírus, koronavírus-járvány, virológus, variáns, Omikron,