Komoly hiánycikk a patikákban ez a fontos gyógyszer: rengeteg beteget érint

Pénzcentrum2023. március 9. 18:36

Nincs az epilepszia-gyógyszerből sehol, és még a kormány sem tudja, hogy mikor lesz újra. Egy kétségbeesett apa azt mondja: sehonnan nem számíthat segítségre.

Nagyon nagy bajban lehetnek az epilepsziások, az egyik gyógyszer ugyanis, ami segítene rajtuk, hiányt szenved a magyar gyógyszertárakban - erről az RTL Híradó számolt be. A csatornát egy kétségbeesett apa kereste meg, aki azt mondta, a fiának nagyon kellene ez a gyógyszer, de sehonnan nem kap segítséget.

Noel ritka genetikai betegséggel született, járni és ülni nem tud, ráadásul súlyos epilepsziával is küzd. Szülei azt mondták a Híradónak: január eleje óta nem tudják kiváltani a kisfiú egyik epilepszia elleni gyógyszerét, a Sabrilt nevű készítményt. Márpedig ha csökkentik az adagját, súlyos elvonási tüneteket okoz.

A kisfiú édesapja azt mondja, a gyógyszertárban egyre későbbre ígérték a beszerzést, legutóbb június végére. Most már nem bízik abban sem, hogy június végén hozzájutnak a gyógyszerhez, pedig az életmentő Noel számára. Még azt is kérte a kezelőorvostól, írjon fel másfélét, de ő sem tudott rajtuk segíteni.

Azt a választ kaptuk, hogy írjunk be epilepsziás csoportokba, ahol a hasonló problémával küzdő emberek majd tudnak segíteni

- mondta az apa. Itt kaptak is segítséget egy újabb doboz formájában, és azt a tanácsot is kapták jószívű emberektől, hogy külföldön próbálják meg beszerezni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennél is nagyobb baj, hogy még a kormány sem nagyon tudja, hogy a fontos, több ezer embernek életmentő gyógyszert mikor lehet újra a megszokott mennyiségben kapni. Gulyás Gergely a kormányinfón ma azt mondta: a hiány globális, a tabletta hatóanyaggyártási problémák miatt június végéig nem elérhető.

Amennyi tartalék van, azt az átmeneti időszakban az úgynevezett west-szindrómában szenvedő gyermekeknek tartjuk fent, kb. 60-70 gyerek. Ők tudják ezt a készítményt rendelni és annyit importból is be tudunk még szerezni

- tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Címkék:
kormány, gyógyszer, gyógyszertár, gyógyszerek, június, hiány, apa, segítség, gyógyszerhiány,