Hullanak az emberek Európában: többen halnak meg, mint a járvány alatt

Pénzcentrum2023. március 9. 09:51

2022 decemberében jelentősen megugrott a többlethalálozás az azt megelőző hónapokhoz képest, amivel ez lett az év legmagasabb adata. Bár Magyarország bőven az átlag alatt van, de például Németországban nagyobb a többlethalálozás, mint a pandémia idején – számolt be a g7.hu.

Nemrég tette közzé az Eurostat a legfrissebb országos és Európai Uniós többlethalálozási adatokat, amelyek 2022 decemberére vonatkoznak. Ez alapján pedig kijelenthetjük, hogy az év utolsó hónapjában jelentősen megugrott a többlethalálozások száma az azt megelőző hónapokhoz képest.

Az uniós átlagot vizsgálva tavaly decemberben a 2016 és 2019 közötti évek decemberihez képest a többlethalálozás 19 százalékkal volt magasabb. Ez azért is magas, mert ez a szám az év többi hónapjában 6,6 és 17 százalék között mozgott. A 19 százalékos emelkedés pedig majdnem eléri a 2021 áprilisi járványhullám adatát, ami 20,9 százalék volt.

A koronavírus tetőzésekor a magyar többlethalálozások messze meghaladták az EU-s átlagot a koronavírusjárvány-hullámok tetőzéseikor, de tavaly már minden hónap az EU-s átlag alatt volt. Decemberben már csak 2,8 százalékos volt a többlethalálozás Magyarországon. A németek azonban már nem voltak ilyen szerencsések: a 37,3 százalékos többlethalálozás messze meghaladta a járvány tetőzését.

Címkék:
járvány, halál, átlag, halálozás, halálozások,