Marad a kamarában az orvosok ötöde: ehhez az adok-kapokhoz az EU-nak is lehet egy-két szava

Pénzcentrum2023. március 3. 20:03

A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) körülbelül 42 ezer aktív orvosból és nagyjából 8 ezer nem aktívból áll a tagsága. Nekik 30 napjuk van arra, hogy nyilatkozzanak arról, hogy maradni akarnak, ha ezt nem teszik meg, automatikusan törlődnek a tagságból - villámgyorsan, már kedden elfogadta ugyanis azt a törvénymódosítást az Országgyűlés, amely a kötelező kamari tagságot megszüntette. Pénteken kora délutánig összesen 7901 fő nyilatkozott arról, hogy a MOK tagja kíván maradni – tudta meg az RTL Híradó a kamarától. Ez az aktív tagoknak körülbelül 19 százaléka.

A MOK-nak összesen mintegy 50 ezer tagja lehet, nekik 30 nap alatt nyilatkozniuk kell, hogy továbbra is a kamarában akarnak-e maradni. A Magyar Közlönyben szerda este hirdették ki az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását, amellyel gyakorlatilag lenullázta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogait a kormány - írja az RTL. A kihirdetett jogszabály megszünteti a kötelező orvosi kamarai tagságot, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

A MOK szerint a kormány az ötvenes éveket idéző koncepciós eljárást indított ellenük. Az Európai Bizottság értékelése szerint a törvénymódosítás és elfogadásának formája befolyásolhatja a Magyarország számára megítélt uniós források sorsát:

Címkék:
egészség, kormány, orvos, orvosi ellátás, kamara, egészségügy, magyar, rtl, orvosi kamara, mok, magyar orvosi kamara,