Szomorú jelentés érkezett: ebben a városban sokkolóan sokan halnak meg a nyári hőségben

Pénzcentrum2023. február 3. 09:17

Jelentősen több fa ültetésére lenne szükség a nagyvárosokban. Az egyéb előnyök mellett ugyanis a hőmérséklet csökkentésével a nyári hőhullámok okozta halálesetek számát is jelentősen mérsékelni lehetne – derült ki a barcelonai egészségtudományi intézet friss kutatásból, melyről a 24.hu írt.

A kutatás tanúsága szerint amennyiben 30 százalékra emelnék a fával beültetett területek arányát, átlagosan 0,4 Celsius-fokkal lehetne csökkenteni a hőmérsékletet a legforróbb nyári hónapokban. A nagyvárosok, így a Budapesten tapasztalható nyári forrósághoz is jelentősen hozzájárul a beton, illetve aszfalt – ez ugyanis városi környezetben hőszigetekként funkcionál. A városokban élők emiatt nyáron akár több mint két Celsius-fokkal is többet érezhetnek, mint a vidéken élők.

A hőség okozta halálozások valószínűségét tekintve egyébként a dél- és kelet-európai városok sokkal veszélyesebbek, mint az északi társaik. Ezeken a területeken jellemzően magasabb a hőmérséklet és általában alacsonyabb is a városokban található fás-erdős területek aránya. A legtöbb hőség miatti korai halálesetet a romániai Kolozsváron regisztrálták, ahol 100 ezer lakosra vetítve 32 halálos áldozatot jegyeztek fel. A 320 ezer lakosú városban mindössze 7 százalék a fás területek aránya.

Címkék:
nyár, hőség, celsius, hőségriasztás, városok, hőségriadó,