Leáldozott az ingyenes fogászatnak? Rengeteg tb-ellátást biztosító praxisnak inthetünk búcsút

Pénzcentrum2023. február 1. 10:15

Egyre rosszabb helyzetben vannak az alapellátó fogorvosok, akik szerint a közeljövőben jelentősen meg kell emelni a praxisok rezsitámogatását. Különben sok helyen megszűnhet Magyarországon az állami egészségbiztosító által finanszírozott fogászati ellátás – írta meg a napi.hu.

Iványi József, egy budapesti I. kerületi alapellátó fogorvos szerint az alulfinanszírozottság miatt Magyarországon sok helye veszélybe kerülhetnek az állami egészségbiztosító által finanszírozott fogászati ellátások. Ennek oka az, hogy ezek a praxisok jellemzően havonta körülbelül 380 ezer forintnyi rezsitámogatást kapnak, azonban ez koránt sem elég.

Az alapellátó fogorvosok szerint a rezsi támogatásukat jelentősen meg kéne emelni, különben hamarosan sokan csődbe fognak menni. Iványi József szerint ugyanis a legtöbb alapellátó fogorvosi praxissal rendelkező kollégája hónapról hónapra él és nem tud tartalékolni. Ami nagy probléma lehet egy műszer elromlásánál, aminek a pótlása súlyos százezrekbe kerülhet.

A rezsiemelés pedig a fogorvosi rendelőket különösen érintette, hiszen itt folyamatosan nagy teljesítményű berendezéseket működtetnek. A költségek többek között a fentiek miatt is az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban.

Címkék:
tb, csőd, fogorvos, alapellátás, probléma, társadalombiztosítás, rezsidíj, fogorvosi praxisok, rezsiemelés,