Tömegesen nyitnak ki a VIP orvosi rendelők itthon: itt gyógyul soron kívül a magyar elit

Pénzcentrum2023. január 23. 08:19

Az elmúlt években – főként az állami egészségügyi rendszer leterheltsége miatt – az elmúlt években megnövekedett az igény a magánegészségügyi szolgáltatások iránt. Sokan azonban nem engedhetik meg maguknak a magánorvosi ellátásokat: számukra jelenthet megoldást az egészségpénztári tagság. De vajon milyen betegségekre veszik igénybe a szolgáltatást a legtöbben, és hogyan nyújthat segítséget a kiadások csökkentésében? A HelloVidék ennek járt utána.

Az elmúlt időszakban egyre inkább megugrott a kereslet a magánegészségügyi szolgáltatásokra, azon belül is az egészségpénztári tagságra. A legtöbben gyógyszerre, fogorvosi szolgáltatásokra és optikai cikkekre használják fel a tagságukat, de a betegek leggyakoribb problémái közé tartoznak azok is, akik post-covid tünetekkel fordulnak orvoshoz. Ezen kívül sokan orvosi műszereket és ápolási termékeket vesznek igénybe, vagy szűrésekre mennek el.

Az egészségpénztár nagy előnye pedig az, hogy a tagok 20 százalékkal többet tudnak költeni az egészségükre, ugyanis az állam akár 150 ezer forintnyi adókedvezménnyel is támogatja a tagokat. Ráadásul nagy előnye, hogy a magánegészségügyi ellátásokban általánosságban jelentősen rövidebb a várakozási idő, mint a közegészségügyben. Az OTP Egészségpénztár elárulta a lapnak, hogy kutatásaik alapján a budapestiek 22% -a, a megyeszékhelyen élők 19%-a, a városban élők 22%-a rendelkezik egészségpénztári tagsággal. 2022-ben vidéken Fejér megyében vették igénybe legtöbben az egészségpénztári szolgáltatásokat (3536 db), ezt követte Csongrád- Csanád megye (3419 db) és Győr-Moson- Sopron megye (3033 db). Az általuk igénybe vett szolgáltatások alapján elmondhatjuk, hogy a gyógyszer és gyógyászati segédanyag költésen kívül a magánegészségügyi szolgáltatások köre egyre népszerűbb és széleskörűbb.

Címkék:
egészségügy, egészségpénztár, igénylés, szolgáltatás, megye, magánegészségügy, szolgáltató szektor, szolgáltatások,