Táppénz kódok 2023: mutatjuk, milyen táppénz kódnál mennyi a táppénz összege!

Pénzcentrum2023. január 15. 12:32

Magyarországon minden, a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozó dolgozó jogosult keresőképtelensége esetén betegszabadságra, táppénzre menni – azonban nem mindegy, hogy milyen táppénz kóddal kerülünk bejelentésre, ugyanis a táppénz kódok befolyásolják az egészségügyi juttatás összegét! Nézzük, a táppénz kódok 2023 évében mekkora összegű juttatást takarnak, mi a táppénz kódok jelentése!

Cikkünkben eláruljuk, mit érdemes tudnunk a táppénz kódok jelentése kapcsán: mik a keresőképtelenség esetei, ki számít keresőképtelennek a táppénz szempontjából? Mi a táppénz kódok jelentése, hány táppénz kód van és mennyi táppénz jár attól függően, hogy milyen táppénz kóddal jelentjük be a keresőképtelenségünket? Mikor jár egy dolgozónak 100%-os táppénz, kinek a költsége a táppénz?

Táppénz 2023: mikor mehet valaki táppénzre?

A Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó magyar dolgozók legfontosabb juttatásai közé tartozik a betegszabadságra, táppénzre való jogosultság, amennyiben a feltételeknek megfelelően rendelkeznek TB-jogviszonnyal, fizetik az egészségbiztosítási járulékot és a keresőképtelenséget igazolni tudják (igazolásért forduljunk háziorvosunkhoz, szakorvosunkhoz). Amikor egy dolgozó saját betegsége okán válik keresőképtelenné, évi 15 munkanapon keresztül betegszabadságra jogosult: ilyenkor a munkáltató költségén lábadozhat, egységesen a távolléti díj 70%-a jár, amiből ugyanúgy adózunk, mint a rendes fizetésünkből.

Ha a 15 napos betegszabadság lejárt, illetve, ha a dolgozó egyéb okból kifolyólag válik keresőképtelenné (pl. gyermeke betegsége okán vagy veszélyeztetett terhesség miatt), akkor táppénzre mehet el. A táppénz a betegszabadsággal szemben naptári napokra jár, maximum 1 éven keresztül állhat fenn, a juttatás összegét pedig befolyásolja, hogy milyen táppénz kóddal lettünk bejelentve. A táppénz összege alapesetben a napi átlagkereset 50-60%-a, bizonyos esetekben a bér 100%-a, amelyből levonásra kerül a 15%-os személyi jövedelemadó (egyéb járulékot táppénzből nem kell fizetni).

Táppénz kódok 2023: mi a táppénz kódok jelentése?

A betegszabadságról, táppénzről rendelkező törvények a táppénz esetében 9 táppénz kódot különböztetnek meg. A táppénz kódok befolyásolják, hogy mennyi a táppénz összege, annak függvényében, hogy milyen okból válik egy dolgozó keresőképtelenné. A táppénz kódok 2023 évében a következőképp állnak rendelkezésünkre:

1-es táppénz kód – üzemi baleset

100%-os táppénz, előtte nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti.

2-es táppénz kód – foglalkoztatási megbetegedés

50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti.

3-as táppénz kód – közúti baleset

50-60%-os táppénz, van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz.

4-es táppénz kód – egyéb baleset

50-60%-os táppénz, van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz.

5-ös táppénz kód – beteg gyermek ápolása

50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

6-os táppénz kód – szülés

50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár.

7-es táppénz kód – hatósági elkülönítés közegészségügyi okokból

50-60%-os táppénz (karantén táppénz kód), nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár.

8-as táppénz kód – egyéb betegség

50-60%-os táppénz, van előtte betegszabadság, azt követően jár a táppénz, amelynek 1/3-a munkáltatói táppénz.

9-es táppénz kód – veszélyeztetett terhesség

50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; 1/3 munkáltatói táppénz.

Mikor számít valaki keresőképtelennek?

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is keresőképtelen személyként kerüljön nyilvántartásba és táppénzt folyósíthassanak számára, bizonyos feltételeknek teljesülnie kell: szükséges, hogy a dolgozónak legyen bejelentett munkaviszonya, fizetnie kell az egészségbiztosítási járulékot és igazolnia kell a keresőképtelenséget is. Bizonyos esetekben viszont nem jár táppénz: ha a dolgozó a keresőképtelen napokra teljes fizetését már megkapta, nem jár a betegszabadság lejártát követő pihenőnapra, illetve nem jár a táppénz akkor sem, ha a biztosítás szünetel, vagy ha a dolgozó saját jogú nyugdíj folyósításában részesül.

A táppénz kódok 2023 évi szabályrendszere a következő személyeket sorolja keresőképtelen kategóriába, amelyeket megfeleltethetünk a hivatalos táppénz kódok egyikével:

  • az a munkavállaló, aki saját betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni;
  • az a munkavállaló, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  • az a dolgozó, akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek (karantén);
  • az a személy, aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben átmenetileg nem foglalkoztatható;
  • az a szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket a saját háztartásában neveli;
  • olyan szülő, aki 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt a gyermek mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • olyan anya, aki kórházi ápolás alatt álló, egyévesnél fiatalabb gyermeküket szoptatja;
  • olyan anya, aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra, röviden CSED-re nem jogosult;
  • az a dolgozó, aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő;
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap;
  • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja, illetve akinek ilyen korú gyermekének a kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett kell tartózkodnia a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.

Címkék:
hrcentrum, egészség, munka, táppénz, járulék, dolgozó, betegszabadság, keresőképtelenség,