Durvul a rezsikrízis a magyar orvosi rendelőkben: van, ahol kabátban vacognak a betegek

Pénzcentrum2022. december 2. 08:47

Van olyan háziorvosi és házi fogorvosi rendelő, ahol a betegek a váróban kabátban ülnek, mert le kellett tekerni a fűtést. Az orvosi kamara azt várja, hogy a Belügyminisztérium emelje meg a támogatást.

Van már olyan háziorvosi és házi fogorvosi rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek - számolt be a Népszavának Nagy Ákos fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. A lap emlékeztet, hogy több háziorvos is a Belügyminisztériumtól kért segítséget az öt-tízszeresére növekedett rezsi kifizetésére.

Nagy Ákos emlékeztetett, hogy a praxisok java önkormányzati ingatlanban működik, de a nehéz helyzetben lévő települések sem tudnak rezsitámogatást adni. A praxisok bevételéből nem finanszírozhatók az energiaköltségek, mint a szakember beszámolt: jelenleg a fogorvosok 380 ezer, a háziorvosok 520 ezer forintot kapnak "rezsitámogatás" jogcímen havonta, ami valójában nem csupán rezsitámogatás, hanem egyfajta alapdíja a praxisoknak, amiből bért, eszközöket, tehát a rezsin kívül más napi költséget finanszíroznak. Azt várják, hogy a tárca növelje egységesen 640 ezer forintra az alapellátóknak járó támogatás összegét.

Címkék:
fűtés, egészség, rezsi, háziorvos, fogorvos, fűtési szezon, rendelő, praxis, betegek, betegellátás, fogorvosi praxisok, rezsiemelés,