Komoly előítéletekkel küzdenek meg az ezzel élők: holott koránt sem halálos a betegség

Pénzcentrum2022. december 1. 20:45

Ma már nem egyenlő egy halálos ítélettel – a HIV-fertőzötteknek mégis meg kell küzdeniük az előítéletekkel. A vírus először 30 éve jelent meg Magyarországon, azóta 4500 fertőzöttet szűrtek ki. Bár a fertőzés ma már jól kezelhető, és együtt lehet vele élni, még mindig magas azoknak az aránya, akik későn mennek orvoshoz. 1988 óta december elseje az AIDS világnapja – írta meg az RTL.

1988 óta december elseje az AIDS világnapja, amiről azonban a mai napig rengeteg tévhit kering. Sokan még orvoshoz se mernek elmenni, mert félnek a megbélyegzéstől, holott ma már a betegséggel – ha nem is gyógyítható teljesen – de megfelelő diétával, egészséges életmóddal, rendszeres szűréssel és a gyógyszerek szedésével tünetmentesen együtt lehet élni.

Azonban a mai napig rettegnek tőle sokan, éppen ezért hozták létre a Retropajzs Egyesületet, aminek a célja az, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy ez a betegség már nem az a betegség, mint régen. Szlávik János infektológus viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a HIV a mai napig fertőz, a probléma pedig az, hogy egyre kevesebben mernek elmenni szűrésre. A vírus 1985-ös megjelenése óta csaknem 4500 fertőzöttet szűrtek ki Magyarországon, míg jelenleg 2500 fertőzöttről tudnak. Azonban ez a szám évi 200-300 fővel gyarapszik.

Azokban az országokban, ahol alacsony a HIV fertőzöttek száma – és Magyarország ezek közé tartozik – általában jobban elterjednek a tévhitek. Erősebb a stigma, a diszkrimináció, a betegek kizárása

– mondta Szlávik János, aki szerint az  ajellemuző, hogy sokan későn fordulnak hozzájuk. Akkor, amikor már a fertőzöttségből kialakul az AIDS és nem tudják megmenteni őket.

Címkék:
betegség, tévhitek, hiv, aids, szám, világnap, betegségek, tévhit, szlávik jános, szlávik, szlávik jános infektológus,