Súlyos jelentés érkezett: több ezer áldozatot követelt a nyári hőhullám

MTI2022. november 13. 22:07

Legalább 15 ezren haltak meg Európában az idei hőhullám miatt a WHO szerint. A feljegyzések kezdete óta az idei év júniusa, júliusa és augusztusa volt a legmelegebb három hónap.

Becslések szerint legalább 15 ezren haltak meg Európában az idei hőhullám miatt - közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

Kluge kiemelte, hogy a legsúlyosabban érintett országok Németország és Spanyolország voltak.
A feljegyzések kezdete óta az idei év júniusa, júliusa és augusztusa volt a legmelegebb három hónap, a szokatlanul magas hőmérséklet pedig a középkor óta nem látott szárazsághoz vezetett Európában.

Az országok által biztosított adatok alapján úgy becsülik, hogy legalább 15 ezer ember vesztette életét közvetlenül a 2022-es hőség miatt

- mondta Kluge. "Csaknem négyezer halálesetet jelentettek az egészségügyi hatóságok a három nyári hónap alatt Spanyolországban, több mint ezret Portugáliában, több mint 3200-at Nagy-Britanniában, és mintegy 4500-at Németországban" - hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve, hogy a becsült érték még növekedhet tekintettel arra, hogy egyre több ország közli erre vonatkozó adatait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hőhullámok keltette aszályok terméskiesést, rekord mértékű erdőtüzeket és rendkívüli mértékű terhet okoztak a kontinens energiahálózatának. Nagy-Britanniában a júniusi-júliusi kánikula során 40 Celsius-fok fölé is emelkedett a hőmérő higanyszála.

A múlt héten publikált ENSZ-jelentés szerint Európa melegszik a leggyorsabban, az elmúlt három évtizedben a globális átlagnál több mint kétszer nagyobb hőmérséklet-emelkedést mértek.

Címkék:
egészség, nyár, hőség, who, jelentés, országok, hőhullám,