Mérgező víz folyik a csapból Magyarországon? Itt a térkép a legveszélyeztetettebb településekről

Portfolio2022. november 9. 09:15

A Nemzeti Népegészségügyi Központ friss, ivóvízről szóló jeletése alapján még mindig vannak az országnak olyan részei, ahol gondok vannak a csapvízzel. Azinte mindenhol jó minőségű csapvíz folyik itthon, de továbbra is van 10 olyan település, ahol az arzéntartalom magas. A nagyobb településeken és a fővárosban pedig a víz ólomtartalma lehet aggályos - írja a Portfolio.

Az NNK 2021-es ivóvízminőség jelentése szerint a magyarországi lakosság 99%-a számára érhető el a közüzemi vízellátás. A közműves ivóvízhálózatra kötött lakások aránya továbbra is Bács-Kiskun megyében a legalacsonyabb (84,1%), de közel 100%-os az ellátottság Budapesten és 10 megyében. A szolgáltatott ivóvízminőség tekintetében jelentős területi eltérések mutatkoznak.

A települések vízminőségi értékelésa az alábbi ábrán látható:

10 településen még mindig határérték felett az arzéntartalom

Magyarországon kémiai szempontból évtizedeken át a geológiai eredetű szennyezők jelentették a legnagyobb problémát az ivóvízminőség szempontjából, melyek közül a legjelentősebb az arzén volt. A 2010-es évek elején az ivóvíz arzénkoncentrációja még közel 400 településen volt határérték felett, tavalyi adatok szerint azonban az arzén, bór vagy fluorid kifogásoltsággal érintett települések száma 10-re csökkent

Epidemiológiai vizsgálatok a hosszú időn át fogyasztott, nagy arzén koncentrációjú ivóvíz esetén egyértelmű összefüggést mutattak ki az ivóvíz határérték feletti arzén koncentrációja és egyes rákos megbetegedések kockázatának növekedése között. Eszerint különösen nő a bőrrák kockázata, de nagyobb koncentrációk esetén a tüdő-, vese-, és hólyagrák kockázata is növekszik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ólom jelent gondot a fővárosban és nagyobb településeken

Egy elvégzett reprezentatív országos felmérés eredményei alapján elsősorban a fővárost és 5000 fő feletti településeket érintheti az ivóvíz ólom szennyezettsége. A csapvíz ólomtartalma elsősorban az épületek, lakások belső hálózatából származik, amelynek cseréje tulajdonosi felelősségi körbe tartozik – olvasható a jelentésben. Az ólomkockázat térkép szerint Budapesten főként a belső kerületek vannak kitéve nagyobb ólomkockázatnak:

Címkék:
otthon, víz, magyarország, vízközmű, ivóvíz, vízminőség, közmű, arzén, nnk, települések,