Vészesen terjed az omikron új variánsa a szomszédban: hozzánk is begyűrűzhet a járvány?

Pénzcentrum2022. november 8. 19:30

Dr. Jakab Ferenc virológus professzor szerint a Romániában megjelent új variáns, a BQ.1 az oltottak számára enyhe, a náthához és influenzához hasonló tüneteket jelent, az oltatlanok számára pedig bármelyik koronavírus-variáns lehet életveszélyes. A szakértő az RTL Reggeli című műsorában elmondta, a szomszédban megjelent alváltozat hazánkban is jelen van, ám járványszerű hullámokra már nem kell számítani. 

A virológus azt is kifejtette, hogy van már omikron variáns ellen hatásos vakcina, így érdemes ezt beadatni. A protokoll szerint a 4. oltás a 60 éven felülieknek, krónikus betegeknek ajánlott, azonban a szakértő szerint mindenkinek érdemes felvennie, aki több mint egy éve kapott oltást. Az immunrendszer felkészítése is fontos az őszi-téli járványszezonra.

Dr. Jakab Ferenc koronavírus hullámokról, járványok már nem kell beszélnünk. A covid beépült abba az őszi-téli időszakba, amikor más felsőlégúti megbetegedések kórokozói is terjednek.

Címkék:
egészség, járvány, oltás, vakcina, koronavírus, koronavírus-járvány, virológus, koronavírus járvány, covid, jakab ferenc, Omikron,