Temetőbe készülsz a hétvégén? Súlyos baj érhet, ha ezt nem tartod be

Pénzcentrum2022. október 25. 14:03

A kegyeleti gyertyák és a töklámpások gyakran tüzet okoznak - figyelmeztetett mindenszentek és halottak napja, valamint halloween közeledtével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese, a tűzesetek megelőzésének fontosságát hangsúlyozva.

November 1., mindenszentek ünnepe, a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává. A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik a halloween, a kóbor lelkek kelta ünnepe. Halottak napján, illetve az akörüli napokban Magyarországon több tízezren zarádnokolnak el a temetőkbe, elhunyt szeretteik, rokonaik sírját meglátogatni - ezzel kapcsolatban azonban fontos betartani több alapszabályt, hogy az emlékezés ne forduljon súlyos bajokba.

Dóka Imre közleményében kiemelte: tavaly tíz temetőben történt ilyen tűzeset országszerte ebben az időszakban.

Emellett minden évben előfordul, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek

- írta az OKF szóvivőhelyettese.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzátette: a temetőtüzek megelőzhetők azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett gyertyát gyújtunk meg, a mécsest a sírtól való távozás előtt eloltjuk, a forró mécsestartókat pedig nem dobjuk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe.

A halloween alkalmából készített töklámpásokat, valamint a kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi, és ajánlott a kerti töklámpást gyertya és mécses helyett LED-izzóval kivilágítani - jelezte a szóvivőhelyettes.

Címkék:
halottak napja, november, ünnep, ünnepnap, mindenszentek, gyertya, halott, november 1, halottak,