Csúnya áremelés jön a magyar rendelőkben: egyre kevesebben tehetik meg, hogy fogászatra menjenek

Pénzcentrum2022. október 25. 09:03

A fogorvosi rendelők kénytelenek a páciensekre hárítani a költségnövekedést, aminek csak egy része a rezsiárak emelkedése. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke szerint egyre kevesebb magyar fordul fogorvoshoz.

Országszerte drágul a fogászati ellátás, mert a fogorvosi rendelők kénytelenek a páciensekre hárítani a költségnövekedést. Az sem segít a helyzeten, hogy ismét fellendülőben van a fogászati turizmus, mert ez a rendelők töredékét érinti csak - írja a 24.hu. A magyarok pedig még a korábbinál is látványosabban kerülik a fogorvosokat, hanyagolják a kezeléseket - ismertette Dr. Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke, aki szerint az energiaárak növekedése csak egy kis részét teszi ki a problémának, ugyanis a covid okozta gazdasági válság felelős a költségemelkedés jelentős részéért.

Megemelkedtek a beszerzési költségek, az egész világot érintő nyersanyaghiány az egekbe tolta az anyagok és eszközök piaci árait. Ráadásul a világban aktuális fenntarthatósági törekvések kivezették, illetve megváltoztatták az egyszer használatos eszközeink jelentős részét, az új, kedvezőbb globális hatású eszközök előállítási és bekerülési költsége is számottevően magasabb

– mondta. Hozzátette: különbséget kell tenni a kis- és nagyvállalkozások, valamint azok között, akik szerződtek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK). Előbbiek nem tudják önerőből megoldani a költségemelkedés kezelését, muszáj a szolgáltatások árát az áremelkedéshez igazítaniuk, még akkor is, ha forgalmuk csökkenését kockáztatják vele. A NEAK-kal szerződött fogászatok számára sem könnyű a helyzet, mert nem kapnak annyi rezsitámogatást, mint a háziorvosi rendelők.

Címkék:
egészség, egészségügy, drágulás, áremelés, fogászat, fogorvos, neak, fogorvosi praxisok,