Egyre könnyebb megszerezni a Pfizer-vakcinát: ekkor lesz eléthető az oltás a gyógyszertárakban is

Pénzcentrum2022. október 21. 11:25

Amerikában nemsokára a patikákban is kapható lesz a Pfizer koronavírus elleni vakcinája. Az oltóanyagért 110-130 dollárt között kell majd fizetni, ami mai árfolyamon 46 ezer és 54 ezer forint közötti összeget jelent – derül ki a Wall Street Journal cikkéből. 

A lap beszámolója szerint a Pfizer még tárgyalásokat folytat az amerikai egészségbiztosítókkal, de a várakozások szerint a listaár ebben a 110-130 dolláros tartományban lesz. Arról egyelőre nincs szó, hogy Európában mikor kerülhet a gyógyszertárak polcaira a vakcina. A vakcinát a világjárvány idején használt többadagos injekciós üvegek helyett egyadagos injekciós üvegbe tervezi csomagolni

A gyógyszeróriás szerint legkorábban a jövő év elején kerülhet kereskedelmi forgalomba a vakcina Amerikában. A Pfizer ugyanakkor arra számít, hogy a legtöbb embernek nem kell majd semmit sem fizetnie a vakcináért a kereskedelmi értékesítés megkezdése után, hiszen sok egészségbiztosítási program fedezi az éves influenza elleni védőoltás teljes költségét. Az amerikai kormány a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcináért 19,50 dollárt fizetett egy adagért az első, 100 millió adagra szóló szerződés keretében. A nyáron bejelentett legutóbbi szállítási szerződés értelmében az egy adagra jutó költség nagyjából 30,50 dollár volt, ami ma nagyjából 12 700 forint lenne.

Címkék:
kormány, oltás, szerződés, vakcina, covid, pfizer, covid-vakcina, gyógyszerárak, covid oltás,