Novembertől életmentő kezelés lesz elérhető: ingyenes lesz az újszülöttek SMA-szűrése

Pénzcentrum2022. október 20. 22:01

A gerincvelői izomsorvadás gyógyíthatatlan betegség, de minél korábban felismerik, annál hatékonyabban kezelhető. Zente volt az első olyan SMA-beteg kisgyerek Magyarországon, akinek közösségi gyűjtésből jött össze a 700 millió forintos gyógykezelésére a pénz. A génterápiás gyógyszer azóta bizonyos esetekben már állami támogatással is elérhető – írta az RTL.

Tavaly óta egyéni elbírálás alapján már bizonyos esetekben állami támogatással is elérhető a Zolgensma, ami a világ talán egyik legdrágább gyógyszere, hiszen egy kezelés 700 millió forintba kerül. Ez azért fontos, mert bár az SMA egy rendkívül ritka betegség (8-10 ezer gyerekből egyet érint), azonban sokan a kétéves kort se élik meg kezelés nélkül. Azonban, ha időben felismerik a betegséget és kezelik azt, akkor a betegséggel született gyerekeknek is ugyanolyan élete lehet, mint egészséges társaiknak.

Sajnos a megszületés utáni első hónapokban nincsenek tünetei a betegségnek, ezért nem is gondolhatunk rá. Amennyiben pedig a tünetek jelentkezése után diagnosztizáljuk a betegséget és kezdjük el a gyógyszerek alkalmazását, nem érhető el olyan nagy mértékű állapotjavulás – mondta el a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója, Mikos Borbála.

Ezért is fontos, hogy novembertől elérhető egy ingyenes szűrés, amivel időben kimutatható a betegség. Sajnos jelenleg még csak három kórházban, de a mintavételt bármelyik intézményben lehet kérni, amelyik csatlakozott a programhoz.

Leveszik a szülők engedélyével és hozzájárulásával a vérmintát, vagyis nem kell emiatt a levétel miatt a családoknak elutaznia Budapestre

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 – mondta el Mikos Borbála, aki szerint a program célja, hogy ezt a szűrést is bevegyék a kötelező csecsemőkori szűrővizsgálatok közé.

Címkék:
ingyenes, betegség, szűrés, kezelés, betegségek, sma,