Súlyos emelést kap a nyakába, akinek nincs munkája: a legszegényebbeken csattan az ostor?

Pénzcentrum2022. október 12. 18:46

2023. január 1-jével 9600 forintra emelkedik az egészségbiztosítással nem rendelkezők által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege Magyarországon – derül ki a NAV honlapjáról.

2023. január 1-jével 9600 forintra emelkedik az egészségbiztosítással nem rendelkezők által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege Magyarországon.

Az összeg idén havonta 8400 forint, jövőre 9600 forintra emelekdik, a napi összege 280 forint, jövőre pedig  320 forint lesz. Ez 14,3%-os emelkedést jelent.

2020 óta azoknak, akiknek nincs jogosultságuk állami egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Munkaviszony megszűnése esetén 45 napig tart a jogosultság. Akinek meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát a hátraléka, az elveszíti a TAJ-számát, és csak a térítés megfizetése után vehet igénybe díjmentesen egészségügyi szolgáltatást. Méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülmények esetén kérhető a NAV-tól részletfizetés, halasztás vagy mérséklés.

Címkék:
forint, tb, egészségügy, drágulás, járulék, január, szolgáltatás, taj-szám, egészségügyi ellátórendszer,