Egyre kevesebb beteget látnak el a szakértők: ötödére csökkent a páciensek száma

Pénzcentrum2022. szeptember 15. 21:32

A szakrendelők ötödével kevesebb beteget látnak el most, mint a koronavírus-járvány előtti időkben az Országos Járóbeteg-szakellátási Konferencián elhangzottak szerint. A Népszava információi szerint több ezer panasz fut be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK), amik a legtöbb esetben az ellátatlanságról, a hosszú várólistákról és a szakellátások elérhetetlenségéről szólnak.

Kiss Zsolt, a NAEK főigazgatója szerint a szakrendelők ötödével kevesebb beteget tudnak jelenleg ellátni, mint a koronavírus-járvány előtt, ráadásul egyre több panasz fut be a NEAK-hoz. Ezek többségükben az ellátatlanságot, a hosszú várakozást, a szakellátások elérhetetlenségét róják fel a rendszernek.

A főigazgató szerint a NEAK információi szerint az elmúlt hónapokban mintegy 12-14 milliárdnyi szolgáltatáshoz nem fértek hozzá a betegek. Ráadásul annak, hogy a betegek ellátása nem kezdődik meg idejében anyagi következményei is vannak: egyre több, drága gyógyszerre és egyéb terápiára kell költeniük a betegeknek.

A pandémia a szűréseket is visszavetette az elhangzottak alapján. Csak az onkológia esetében 20 százalékkal csökkent az elvégzett szűrővizsgálatok száma, de jelentősen (47 százalékkal) visszaesett a rehabilitációs ellátások teljesítménye is. Azonban Kiss Zsolt szerint önmagában a szakorvosok számának csökkenése nem magyarázza a teljesítmény elmaradását. Az adatok alapján ugyanis az aktív orvosoknak a pecsétszámuk alapján mindössze 2 százaléka tűnt el a rendszerből.

Címkék:
járvány, rehabilitáció, koronavírus, betegek, neak, onkológia, betegellátás, koronavírus-járvány,