Visszaesett a daganatos betegek ellátása Magyarországon: sok esetben már későn ismerték fel a bajt

Pénzcentrum2022. augusztus 29. 08:31

A járvány kitörése óta összesen 10-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak, mint korábban. A Népszava információi szerint főként az idősek körében ismertek fel kevesebb megbetegedést.

Mintegy 10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus kitörésekor hazánkban, amit azóta se sikerült visszaállítani a világjárvány előtti időszakra a Népegészségügy című szaklap friss tanulmánya szerint. Így például közel 40 százalékkal kevesebb beteget operáltak meg tüdőrákkal, 12 százalékkal kevesebbet emlőrákkal, illetve 20,5 százalékkal kevesebbet vastag- és végbéldaganatos betegséggel. A műtétek száma mellett pedig, ha kisebb mértékben is, csökkent a sugár- és a kemoterápiás kezelések száma is.

A tüdődaganat-műtétek esetében a visszaesés mértéként magyarázhatja, hogy ebben az esetben különösen nehezített volt a gyanú kivizsgálása, illetve az is, hogy a daganat ellátásának kapacitása szűkült, mivel a pulmonológiai osztályok tevékenységét a COVID-19 betegek ellátása dominálta.

A műtétszám ilyen mértékű visszaesése leginkább azzal magyarázható, hogy a kezelt betegek általában a betegség egy későbbi stádiumában voltak és nem volt már lehetőségük a műtétre, vagy valamiért akadályozott volt annak az elvégzése. De az emlőrák esetében például nem csak a szűrések száma csökkent, hanem a kivizsgálás ideje is megnőtt, miután a kivizsgálásban résztvevő orvosok egy része más, a coviddal összefüggő ellátásra volt beosztva. Emellett pedig vélhetően a betegek is ritkábban fordultak orvoshoz a pandémia alatt, amivel csökkent az esélyük a még korai daganatos elváltozások felismerésére.

Címkék:
betegség, rák, daganatos betegségek, csökkenés, betegek, tüdőrák, daganat, rákbeteg, pandémia, rákgyógyítás,