Jöhet a kemény dohányzás-szigorítás: ők már egyáltalán nem vehetnének cigit Magyarországon

Pénzcentrum2022. augusztus 25. 14:01

Szerdán jelentette be az Európai Bizottság, hogy nyilvántartásba veszi a Felhívás a dohányfüstmentes környezet és az első európai dohányzásmentes generáció elérésére 2030-ig című európai polgári kezdeményezést – számolt be az Infostart.

A kezdeményezés lényege az, hogy jogszabály segítségével védjék az új generációkat a dohányfüggőségtől és ezzel fellépjen a kapcsolódó környezeti veszélyek és egyúttal a dohányzás ellen is. A szervezők célja jelenleg az, hogy a brüsszeli végrehajtó testület jogi lépésekre tegyen javaslatot, amelyek megtiltanák a dohány- és nikotintermékek értékesítését a 2010 után született állampolgárok számára. Ezen felül a kezdeményezés konkrét intézkedéseket is tartalmaz a csikkmentes vízpartok és nemzeti parkok létrehozására, illetve szeretnék kiterjeszteni a szabadtéri füstmentes tereket.

Az EB közleménye szerint a kezdeményezés megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, így jogilag elfogadható, de a tartalmát ebben a szakaszban még nem vizsgálja a bizottság. A jelenlegi fázisban a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, amire egy év áll rendelkezésükre.

A szabályok értelmében, ha sikerül egymillió aláírást összegyűjteniük legalább hét különböző tagállamból, akkor a brüsszeli testületnek el kell döntenie, hogy helyet ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt. A döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Címkék:
generáció, dohányzás, európai bizottság, brüsszel, javaslat, bizottság, füstmentes,