Ma ismét lecsap a kánikula: ebben a három megyében perzselő hőség lesz, a csütörtök sem ígér semmi jót

Pénzcentrum2022. augusztus 17. 12:16

Szerdán már az ország nagyobb részén 25, a Dél-Alföldön helyenként 27 fok körül valószínű a napi középhőmérséklet. Csütörtökön tovább fokozódik a hőség, a nyugati és az északkeleti megyékben 25 fok felett, másutt az országban 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire.

Fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

Szerdán Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében narancssárga riasztást adtak ki; Vas, Zala, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén kivételével pedig a többi megyében citromsárga riasztás van érvényben.

 

 

Csütörtökön tovább fokozódik a hőség. 12 megyében lesz másodfokú és 7 megyében elsőfokú riasztás a hőség miatt.

Hőségriadót rendeltek el

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást. Az alábbiakban az NNK javaslatait közöljük:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A napsugárzás elleni nem megfelelő védelem miatt  – főként vízparti nyaraláskor  – gyakori a napégés és a napszúrás. A gyermekkorban elszenvedett napégések fokozott rizikóval járulnak hozzá a később kialakuló bőrgyógyászati daganatos megbetegedésekhez, ezért nagyon fontos a gyermek bőrének védelme a nap közvetlen hatásaitól.

Strandolás során óvjuk a gyermekeket a közvetlen napsugárzástól, használjunk magas faktorszámú naptejet, amellyel időről időre újra kenjük be őket, különösen, ha vízben játszanak. Javasolt könnyű, lehetőleg világos színű ruhát, kalapot vagy sapkát adni a gyermekekre, és a szabadban történő altatás minden esetben árnyékos helyen történjen. A szülők fordítsanak kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is.

Ha a gyermek mégis napégést szenvedett, akkor a kipirosodott, fájdalmas, égő bőrfelületet hűtsük, majd kezeljük bőrnyugtató készítménnyel, és ne engedjük újra a tűző napra megfelelő védelem nélkül. Napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, levertség), biztosítsunk bőséges folyadékbevitelt a gyermeknek, szükség esetén csillapítsuk fájdalmát, és vigyük árnyékos, fedett helyre (besötétített szobába) a közvetlen napsugárzás elöl."

Címkék:
riasztás, időjárás, kánikula, hőség, meleg, hőségriasztás, országos meteorológiai szolgálat, hőségriadó,