Így változnak a védettségi igazolványok Magyarországon: szeptembertől lesz, akinek fizetni kell

Pénzcentrum2022. augusztus 2. 18:04

Szeptembertől fizetnie kell azoknak, akik elvesztik a védettségi igazolványukat. A kártya pótlása 3 ezer forintba fog kerülni – derül ki a Magyar Közlönyből.

A Magyar Közlönyben megjelent friss rendelet alapján szeptember elejétől a védettségi igazolvány pótlásáért, cseréjéért 3000 forintot kell fizetni. Ebből 2000 forint az igazolvány előállítási költsége, a pénzt pedig Budapest Főváros Kormányhivatalának számlájára kell befizetni.

A befolyt díjnak az igazolványok előállítási költségére vonatkozó részét negyedévente összesítik, utalják a Miniszterelnöki Kabinetiroda számlájára, azt a védettségi igazolványok előállítási költségének fedezeteként a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. használja fel. Az összeget akkor is ki kell fizetni, ha a kérelmező az igénylést visszavonta, vagy a kérelmét elutasították. Az ismételten benyújtott kérelem esetén szintén 3 ezer forintot kell fizetni az új védettségi igazolványért.

Az igazgatási szolgáltatási díjat csak az igazolvány pótlásakor, cseréjekor kell fizetni. Erre csak abban a kivételes esetben lehet szükség, ha például az igazolvány elveszett vagy megrongálódott. Jelenleg a védettségi igazolvány semmilyen szolgáltatás igénybevételéhez nem szükséges és semmilyen ezzel kapcsolatos módosítás nincs napirenden. A védettségi igazolvány kiállítása a védettség megszerzése után továbbra is minden esetben ingyenes és az igazolvány korlátlan ideig érvényes. 

 

Címkék:
koronavírus, díjak, igazolvány, covid, nyugdíjas bérletigazolvány, védettségi igazolvány, covid oltás,