Visszahozná a maszkviselést a WHO: gyorsan terjed Európában az omikron, cselekedni kell

Pénzcentrum2022. július 20. 09:45

A maszkviselés visszaállítását és az oltási programok felgyorsítását javasolta Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója. Az omikron alvariánsa, a BA.5 gyors terjedése miatt lenne szükség az intézkedésekre, hogy ősszel és télen ne terhelődjenek túl az egészségügyi rendszerek.

A szakember a Reutersnek elmondta, hogy mivel a társadalom nem áll készen a lezárásokra, érdemes lenne a maszkviselést visszahozni és oltani. Hans Kluge rámutatott: a halálozási mutatók már közelében sem járnak a tömegesek oltásokat megelőző második és harmadik hullám számainak, viszont még így is háromezer európai hal meg hetente a Covid miatt.

Közel 3 millió új koronavírusos esetet jelentettek a múlt héten Európában, mely csaknem fele a világon regisztrált eseteknek. Friss adatok szerint az Európai Unióban átlagosan a lakosok 73 százaléka számít védettnek a kapott oltások száma alapján, a magyarok körében 63 százalék ez az arány.

Kluge szerint bár 2,5 évvel a pandémia kezdete után az országoknak számos gazdasági válság nehezíti most az életét, viszont továbbra is szükség van forrásokra az egészségügy számára. A vírus nem "visszatért", hanem valójában sosem tűnt el. Terjed, mutálódik és még mindig sok életet követel a szakemben szerint.

Címkék:
egészség, európa, járvány, egészségügy, koronavírus, who, pandémia, covid 19, covid,