Dúl a gyógyszerhiány az infláció és az energiaválság árnyékában Németországban: mi jöhet még?

Magyar Nemzet2022. július 18. 09:31

Egyre nagyobb problémát jelent Németországban a gyógyszerhiány, a patikai készleteket régóta nem lehet feltölteni. „Soha nem volt még olyan rossz a helyzet, mint most. Jelenleg mintegy százféle gyógyszer nem áll rendelkezésre” – mondta el egy német gyógyszerész.

A Bajor Gyógyszerész-szövetség szerint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború ­miatt megnőtt a kereslet például a fájdalomcsillapítók és az altatószerek iránt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség információi alapján a Magyar Nemzet. Egy felmérés során a németországi gyógyszerészek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy a szűk ellátási keresztmetszetek jelentik az egyik legnagyobb bosszúságot a napi munkájuk során. A gyógyszerészek szerint a problémát az okozza, hogy az utóbbi években egyre több gyógyszeripari üzem költözött külföldre, mert Németországban túl szigorú követelményeknek kell megfelelnie a gyáraknak. Azok a gyógyszergyárak, amelyek mégis Németországban maradtak, most az energiaválság miatt kerültek bajba. 

A gyártók már közvetlenül az ukrán háború kitörése és a szankciós politika meghirdetése után arra figyelmeztettek, hogy ha nem lesz elegendő energiahordozó, akkor a gyógyszeripar néhány hét alatt kártyavárként omolhat össze. „Ha gázhiány lépne fel, azonnal biztosítani kell a gyógyszer- és gyógyászati termékek gyártóinak további ellátását” – követelte még áprilisban a Német Gyógyszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, aki szerint beláthatatlan károkat szenvedhet az iparág. A helyzeten nem segít, hogy a gyárak kénytelenek kisebb kapacitáson termelni, hogy némi energiát spóroljanak, eközben a gyógyszerek előállítása egyre költségesebb, így a gyógyszertárak is magasabb áron kénytelenek megvenni a készítményeket. A többletköltségeket a vásárlók sem tudják elkerülni.

Címkék:
egészség, gyógyszer, németország, gyógyszertár, gyógyszerek, gyógyszerész, német, gyógyszerhiány, gyógyszergyártók, gyógyszeripar, gyógyszerárak, energiaválság, háború,