Súlyosbodik a COVID-helyzet: új ajánlás jelent meg az oltásokkal kapcsolatban

Pénzcentrum2022. július 11. 14:31

Az Európai Unió egészségügyi szervezetei szerint a 60 éven felülieknek érdemes egy második emlékeztető védőoltást is adni.

Az elmúlt hetekben megugrott Európában a koronavírus-fertőzöttek, ezzel együtt pedig a kórházban kezeltek száma, ezért az Európai Unió egészségügyi szervezetei egy második emlékeztető oltás beadását javasolják a 60 év felettieknek – írta a Reuters.

Stella Kyriakides, az EU egészségügyért felelős biztosa szerint létfontosságú, hogy az összes 60 év feletti, valamint a veszélyeztetett állampolgárok is megkapják a második emlékeztető védőoltást.

Az EU szervei április óta csak a 80 év felettieknek, valamint a súlyosan veszélyeztetettek számára javasolta az újabb dózisnak a beadását. Az új ajánlástól azt várják, hogy felgyorsítja a nemzeti oltóprogramokat, amelyek az elmúlt egy hónapban szinte leálltak.

A szakemberek emlékeztetett: a jelenleg elérhető oltások – például a Pfizer vagy a Moderna vakcinája – nagyon hatékonyak a súlyos megbetegedés kivédésében. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy mennyire védi ki eredményesen a fertőződést az új Omikron-variánssal.

Címkék:
járvány, vírus, koronavírus, koronavírus-járvány, pandémia, covid 19,