Kritikus a helyzet a magyar egészségügyben: így oldanák meg az egész ország ellátását

hvg.hu2022. július 7. 22:02

Korábban már volt szó arról, hogy az állam venné át az önkormányzatoktól a szakrendelők és a háziorvosi rendszer fenntartását, ugyanis az egészségügyi rendszer problémái, valamint az orvoshiány miatt jelenleg több száz településen nem elérhető az alapellátás. Takács Péter egészségügyi államtitkár most újabb reformtervekről beszélt egy interjúban: lehet, hogy a praxisok mellett az ügyeleti ellátást is átalakítanák – írja a HVG.

Takács Péter egy friss interjúban arról beszélt, hogy nagy döntéseket kell hozni az egészségüggyel kapcsolatban, erre pedig megvan a politikai támogatás is. Az államtitkár szerint mindenképp változtatni kell az alapellátáson, legfőképp az ügyeleten. Egy korábban Hajdú-Bihar megyében indított programban már tesztelték a mostani terveket, miszerint az ügyeleti ellátást a mentők biztosítanák. A tesztprojektben jól szerepelt az OMSZ az államtitkár szerint. A rendszer lényege, hogy járásonként egy ügyeletes orvos van, akit mentőtisztek és ápolók segítenek, méghozzá úgy hogy ők helyben látják el a beteget, az orvos telefonos utasításai alapján. Ezzel sokkal több betegnél tudnak személyes ellátást biztosítani.

Szintén változtatnának a háziorvosi praxisjogon, melyet a gyógyszertárak mintájára valódi koncessziós joggá alakítanának, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adná majd ki a jogosultságokat. Az államtitkár szerint ez nem államosítás lesz, de valóban nőni fog az állam jelenléte az alapellátásban.

Címkék:
egészség, mentők, egészségügy, omsz, reform, alapellátás, egészségügyért felelős államtitkár,