Kritikus a helyzet közel 600 településen: rengeteg magyar egészsége múlhat ezen

Pénzcentrum2022. július 1. 10:15

Csak idén január óta 25 háziorvosi praxis üresedett meg, így már 670 helyen nem lehet alapellátáshoz jutni. Eközben a kormány átalakítaná a praxisrendsuert, és átvennék a szakrendelőket is az önkormányzatoktól – írja az mfor.hu

Az orvoshiány nem új keletű jelenség itthon, a háziorvosoknál viszont már drasztikus csökkenést látunk, amit nagyon sokan éreznek meg, hiszen nem jutnak alapellátáshoz. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) júniusi adatai alapján nem kevesebb, mint 670 háziorvosi állás volt betöltetlen itthon. Januárban még 645-re becsülték a hiányzó háziorvosok számát, azóta viszont még 25-en döntöttek úgy, hogy nem folytatják tovább a munkájukat. A praxisoknak egyébként a 80%-a több mint egy éve betöltetlen. Megyei szinten a legtöbb háziorvos Borsod-Abaúj-Zemplénből hiányzik, összesen 71, de Budapesten 61 praxisban nincs orvos, Pest megyében pedig 59 praxisnál nincs ellátás.  

A háziorvosi rendszer átalakításáról nemrég beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár: a betöltetlen praxisok problémáját a körzetek összevonásával, illetve a határok módosításával oldanák meg. Szintén elképzelhető, hogy a háziorvosi rendszer az önkormányzatoktól átkerülne az államhoz.

Címkék:
orvos, Budapest, egészségügy, háziorvos, ellátás, rendszer, orvoshiány,