Csúszik az életmentő gyógyszer ingyenessé tétele: még mindig egyezkednek a gyártóval

Pénzcentrum2022. június 13. 20:30

Hiába írja elő a korányrendelet az adrenalinos injekciós tollak, azaz az Epipen ingyenessé tételét mégsem tudják a súlyos allergiával küzdők ingyen beszerezni. Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület szerint a legtöbben nem értik, hogy hogyan lehetséges, hogy a rendelet ellenére még mindig fizetniük kell az életmentő gyógyszerért.

Április végén született meg a döntés, amely lehetővé teszi, hogy az Epipent ingyen válthassák ki azok, akiknek már volt anafilaxiás rohamok, illetve 70 százalékos támogatást kapjanak, akiknél nagy a kialakulás valószínűsége. Ennek ellenére se kaphatják meg ingyen az injekciót a súlyos allergiában szenvedők. A Nemzezi Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint már egy ideje folyamatban vannak a tárgyalások a gyártóval, hogy az életmentő orvosság minél hamarabb felkerülhessen a tb-támogatott gyógyszerek közé.

Az Anafalixiás Allergiásokat Képviselő Egyesület szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonban még mindig nem adta ki az engedélyt. Egyelőre így mindenkinek fizetnie kell a gyógyszerért.

Rengetegen keresnek minket azzal, hogy várják ezt a döntést, hiszen itt jelentős összegekről van szó. Eddig 16-20 ezer forint körül volt egyetlen darab autoinjektor ára, és ebből mindig kettő kell. Így ez évente 40 ezer forintos költség, tehát nagyon jelentős támogatás lenne

– mondta el Janlovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület képviselője az RTL Híradójának.

Címkék:
ingyenes, allergia, ingyen, allergiaszezon,