Kullancsinvázióra figyelmeztet a szakember: erre most nagyon oda kell figyelni Magyarországon

Pénzcentrum/InfoRádió2022. május 23. 09:01

Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok, a hirtelen melegedés miatt ráadásul egyre többen vannak. A szakértő arra figyelmeztet, hogy rendszeresen ellenőrizzük magunkat.

A hirtelen felmelegedés kedvez a kullancsok szaporodsának, ráadásul ezekben a hetekben szoktak a legaktívabbak lenni, így kerti munka vagy kirándulás után egyaránt érdemes lehet alaposan átnézni magunkat - mondta az Inforádióban Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

A szakértő elmondta azt is, hogy bár a kullancsok télen nyugalmi fázisba kerülnek, nem pusztulnak el, és tavasszal-nyár elején kiugróan magas szokott lenni a számuk. Irtásuk a szabadban nem lehetséges, így ha kirádnulni megyünk, vagy otthoni kertünkben dolgozunk, érdemes különféle riasztószereket használni, de még ez után is alaposan átvizsgálni magunkat, nem maradt-e mégis valahol bennünk egy vérszívó.

Földvári Gábor hozzátette: a hirtelen hőmérséklet-emelkedés kedvez a Magyarországon nem őshonos kullancsfajoknak is, amelyek így szintén nagy számban jelenhetnek meg, például a Hyalomma-kullancs, ennek csípése pedig a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Az Ökológiai Kutatóközpont épp ezért arra kéri a lakosságot, hogy ha csíkos lábú, nagy méretű, gyors mozgású vérszívót találnak, azt jelentsék be a Kullancsfigyelő honlapon.

 

Címkék:
egészség, kullancs, kullancsveszély,