Kegyetlen koronavírus statisztika látott napvilágot: rengeteg fiatal magyar is áldozatul esett

Népszava2022. május 12. 10:32

Itthon a koronavírus halálozási statisztikáival kapcsolatban szinte minden alkalommal elhangzott, hogy többségében idős, krónikus betegek hunytak el. Ha viszont a többlethalálozást nézzük, akkor abból az derül ki: nem is a legöregebbek voltak a legnagyobb veszélyben a járvány alatt –írja a Népszava.

Tegnap mutatták be a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézete (KTI) által készített Fehér Könyvet, mely a COVID-19 járvány társadalmi és gazdasági hatásairól elemzi. Ebből többek között az derül ki, hogy itthon regionális szinten óriási eltérések voltak a többlethalálozásban: a legtöbb megyében 4000–4500 körül volt az egymillióra jutó többlethalálozás, de Pest és Fejér megyében csak 2000–2500 volt ez a szám. Békésben és Szabolcs-Szatmár-Beregben megyében viszont 5500 volt ez az adat.

A tanulmánykötet azt emeli ki a korábbi kutatásokhoz képest, hogy nálunk kiugróan magas volt a többlethalálozás a fiatalabb korosztályok körében. Mivel a halálozási adatok vezetése és a tesztelési gyakorlat országonként változik, így a kutatók a többlethalálozási adatokat az elemzésük alapjául. Négy korcsoport adatainak az értékeléséből az derült ki, hogy nálunk arányosan sokkal többen haltak meg a fiatalabb korosztályokból a járvány alatt, mint a legveszélyeztetettebb idősek közül. Ettől még a 60–79 közöttieknél is sok volt a többlethalálozás: nálunk egymillió főre 8500 haláleset jutott ebben a korosztályban, míg máshol az EU-ban csak 2–3 ezer. Ráadásul a járvány alatt az egészségügy leterheltsége miatt visszaesett az egyéb betegek ellátása is, illetve az emberek a fertőzésveszély miatt ritkábban fordultak orvoshoz.

A kutatáshoz készült egy szociológiai felmérés is, ami arra mutatott rá, hogy az emberek közösségi kapcsolatait keményen megviselte a járvány utóbbi két éve, a lelki teherről nem is beszélve. Emellett a járvány miatt a munkájukat elvesztők körében sokan váltottak foglalkozást, illetve a távmunka valójában csak keveseknek, főként a diplomásoknak volt elérhető.  

Címkék:
járvány, koronavírus, halálozás, járványhelyzet, járványadatok,