Még az eddginél is sötétebb a magyarok helyzete: durvulhat a népességfogyás, ez csúnya lesz

Pénzcentrum2022. április 19. 10:02

Az idei első negyedéves adatok arra utalnak, hogy jelentős visszaesés tapasztalható Magyarországon az újszülöttek számában, számolt be a Népszava.

Folytatódik a visszaesés a magyarországi újszülöttek számában. A Népszava a 2022-es, 2021-es, 2020-as, 2019-es, illetve a 2018-as februári és januári adatokat vetette össze, amiből kiderült, hogy idén januárban mindössze 6602 gyermek született, ami azért is tűnhet kevésnek, mert hazánkban nagyon ritka az, ha 7 ezernél kevesebb gyermek születik egy hónapban.

Szabó-Morvai Ágnes a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) tudományos főmunkatársa elmondta a lapnak, hogy a termékenységi politikák kétféleképpen növelik, vagy növelhetik a születések számát. Az egyik csoportba tartoznak azok a párok, akik az intézkedés hatására úgy döntenek, hogy több gyereket vállalnak. Ez pedig hosszú távon is érezhető és a népességszámot ténylegesen növelő döntés. A másik csoportba a szakértő szerint azok tartoznak, akik nem vállalnak több gyereket, viszont előrébb hozzák a családalapítást. Ez pedig csak átmeneti növekedést eredményez.

A vakcina miatt sokan halasztották el a gyermekvállalást. Hogy ez áll-e a háttérben, vagy valami másról van szó, csak később derül ki. Tény, hogy most minden országban kevesebb gyermek születik, de úgy tűnik, nálunk az átlagnál jelentősebb a csökkenés

– mondta el a lapnak Tóth G. Csaba demográfus, aki a koronavírus elleni oltások számának megugrásával hozta összefüggésbe a születések számának év eleji visszaesését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezt az elméletet támasztja alá részben a decemberben megjelent Demográfiai portéré 2021, amiben azt írják, hogy a családvédelmi akcióterv intézkedéseinek hatására a korábbi évek születésszám-stagnálása és az enyhe csökkenés után a jelentősebb születésszám-növekedés következett be 2019 decemberétől. Ezt a pozitív folyamatot azonban megtörte – vagy legalábbis megakasztotta –  a koronavírus-járvány.

Címkék:
születésszám, gyermek, gyermekvállalás, koronavírus, visszaesés, születések,