Meglepő dolog derült ki a koronavírus elleni oltás második adagjáról: ezt jó tudni

MTI2022. április 3. 18:03

Jelentősen csökkenti az új típusú koronavírus okozta Covid-19 miatti halálozás veszélyét a második emlékeztető oltás - állapította meg egy új izraeli tanulmány.

 A Covid-19 ellen beoltott izraeliek körében végzett nagyszabású vizsgálat azt találta, hogy a 60 éves és annál idősebb, második emlékeztető oltásban részesültek halálozási kockázata 78 százalékkal csökkent azokhoz képest, akik csak egy emlékeztetőt kaptak - közölte az ország egyik egészségügyi szolgálata hétfőn.

A két dózisú vakcinával oltottaknál az első emlékeztető a harmadik oltásnak, a második emlékeztető a negyedik oltásnak felel meg. Az elemzést a Clalit nevű szolgálat és a Ben Gurion Egyetem kutatói közösen végezték a január 10-étől kezdődő 40 napos időszakban. Az eredményeket a múlt héten tették közzé a Research Square preprint - szakmai ellenőrzés előtti - platformon.

A vizsgálatban az egészségügyi szervezet 563 465 tagja vett részt, akiket a második emlékeztető oltás felvételére alkalmasnak találtak, és megfeleltek a kutatási kritériumoknak. A vizsgált időszakban a résztvevők közül 328 597-en kaptak második emlékeztető oltást, közülük 92-en haltak meg a Covid-19 következtében. Az egy emlékeztetőt kapó résztvevők közül 232-en hunytak el a betegség miatt.

A kutatás olyan megfigyelésen alapuló eredményeket hozott, melyek szerint a halálozás kockázata 78 százalékkal csökkent azok javára, akik két emlékeztetőt kaptak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Kutatásunk elsődleges bizonyítékkal támaszthatja alá a második emlékeztető oltás életmentő hatását", mely segítheti a döntéshozókat abban, hogy egyes célcsoportok esetében megfontolhassák az újabb vakcina beadásának előnyeit - vonták le a következtetést a kutatók. Januárban Izraelben jóváhagyták a Pfizer/BioNTech Covid-19 elleni oltása negyedik dózisának beadását a nagy kockázatúnak ítélt csoportoknak.

Címkék:
oltás, halálozás, covid-19, covid 19, covid, covid-oltás, covid-vakcina, covid fertőzés,