Ez már hivatalos: kitört az influenzajárvány Magyarországon, ijesztő tünet vár a gyerekekre

Pénzcentrum/InfoRádió2022. március 29. 08:28

Napi 80-100 gyermek fordul meg a praxisokban, így már lehet influenzajárványról beszélni – mondta el Havasi Katalin a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádióban, aki szerint, mivel a vírusfertőzésekre rátelepszenek bakteriális fertőzések is, nemcsak az influenza okoz gondot. Találkoznak súlyosabb gégegyulladással, középfülgyulladással, mandulagyulladással is.

Havasi Katalin emlékeztetett, a koronavírus delta variánsát az omikron követte, mely főként a kisebb gyermekeknél súlyos köhögéssel is járhatott – ez részben gégegyulladás, részben bronchiolitis is lehetett akár, láz kíséretében. A január vége sem hozta meg a várt enyhülést, ugyanis a Covid mellé megérkezett az influenza, valamint többek közt a légúti óriássejtes- (RNS) vagy az adenovírus. Ezek jellemzően azokat a gyerekeket támadják, akik korábban esetleg már átestek valamelyik fertőzésen és emiatt gyengültebb az immunrendszerük – mondta a szakértő.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint már beszélhetünk influenzajárványról, hiszen nap 80-100 kisgyerek fordul meg a háziorvosi praxisokban (járványmentes időszakban legfelejebb 20-30 eset fordul elő). Havasi Katalin hozzátette: a vírusfertőzésekre ráadásul rátelepednek a bakteriális fertőzések is, amelyek súlyosabb szövődményekkel: gége-, középfül-, mandula-, de akár tüdőgyulladással is járhatnak.

Ami a tüneteket illeti, kiemelte: az influenza esetében riadalmat válthat ki, hogy magas, 39-40 fokos láza is lehet a gyereknek, miközben az előző napon még teljesen panasz- és tünetmentes volt. A következő „ijesztő” tünet az – első napokban a száraz – köhögés szokott lenni. Majd pár nap elteltével elindul a váladékozás, vagyis a hurutos szakasz, amikor már hallhatóan felszakadozik a köhögés. Ez már a gyógyulás felé vezető utat jelzi – fogalmazott a gyermekorvos, hozzátéve: hogy a betegség súlyossága természetesen nagyon változó a gyermekek között.

Címkék:
egészség, influenza, járvány, vírus, betegség, influenzajárvány,