Fontos változás a magyar patikákban: több termék ára is drágulni fog

Pénzcentrum2022. március 24. 10:04

Április elsejétől a gyártók lehetőséget kapnak az áremelésre, feltéve ha ezt megpályázzák. Az áremelési javaslat éves szinten 3 milliárd forintos gyorssegélyt jelent az ágazatnak, amelyből idén 2,2 milliárdhoz juthatnak hozzá.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a segédeszközgyártók lehetőséget kapnak az áremelésre, feltéve ha ezt megpályázzák. A gond abból fakadt, hogy sok terméknek az előállítása vagy a beszerzése többe kerül a forgalmazónak mint amennyit azért a tb és a beteg fizet összesen, így korábban jelezték, ilyen veszteség mellett nem vállalják az értékesítést. Félő volt, hogy tavasztól több száz gyógyászati segédeszköz – például mankó, járókeret, moped, gyerekek súlyos gerincferdülését korrigáló, egyedi gyártású fűző, cipő – tűnik el a hazai betegellátásból.

A friss rendelet értelmében az ajánlatban szereplő árakat április elsejétől érvényesíthetik a gyártók, forgalmazók amennyiben öt napon belül benyújtanak egy egyszerűsített áremelési kérelmet. A betegek térítési díja nem változik.

Az érintett termékcsoportokban valamennyi cégnek be kell adnia ezt az áremelési kérelmet annak érdekében, hogy a helyzet megnyugtatóan rendeződjön. Azaz biztonságos maradjon az ellátás több száz gyógyászati segédeszközből, például mankóból, járókeretből, egyedi gyártású fűzőkből, ortopéd cipőkből. A rendeletben megjelent áremelési javaslat éves szinten 3 milliárd forintos gyorssegélyt jelent az ágazatnak, amelyből idén 2,2 milliárdhoz juthatnak hozzá - mondta el a Népszavának Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Címkék:
áremelés, betegség, gyógyászati segédeszköz, beteg, gyártás, rendelet, gyógyászat,