Súlyos szövődményekre figyelmeztetnek orvosok: a covid-fertőzés után egy évvel is jelentkezhetnek

Pénzcentrum2022. március 23. 10:45

Egy orvosi szaklapban, a Nature Medicine-en megjelent új tanulmány szerint vannak olyan tünetei a koronavírusnak, amik akár egy évvel a megbetegedés után is jelentkezhetnek. Ez pedig azokat is érinti, akiknek nem voltak súlyos tünetei!

Azt már régóta tudjuk, hogy a különböző szívbetegségek és a stroke a világ vezető halálozási okai közé tartozik. Ennek arányát pedig tovább rontja egy friss orvosi kutatás, amiből kiderült, hogy a Covid-19 okozta szívkárosodás nem csak a betegség kezdeti szakaszában bukkanhat föl, de akár hosszú hónapokkal később is.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány több mint 150 ezer koronavírus-fertőzött adatait hasonlította össze 3,6 millió olyan emberével, akik soha se fertőződtek meg a vírustól. A kutatók pedig arra jutottak, hogy a fertőzés lefolyásának súlyosságával párhuzamosan nő a szívroham és más, kardiovaszkuláris betegség kockázata.

A tanulmányból kiderül, hogy bár az intenzív ellátást igénylő betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, de azoknál is, akik könnyen megúszták a betegséget összesen 39 százalékkal nőtt annak az esélye, hogy szívbetegség alakuljon ki náluk. Ezen felül közel két és félszeresére nőtt a halálos vérrög kialakulásának kockázata a betegséget követő egy évben.

Címkék:
fertőzés, betegség, koronavírus, fertőzött, tünetek, covid-19, covid, covid fertőzés,